© BELGA

Franstalige studenten: “De Block moet haar huiswerk overdoen”

De enige voorwaarde om in het tweede jaar geneeskunde aan de Franstalige universiteiten te starten, is het behalen van 45 studiepunten. Dat blijkt uit het arrest van de Raad van State naar aanleiding van het examen geneeskunde aan de Luikse universiteit. Het arrest komt tegemoet aan de vraag van de studenten die de regeling hadden aangeklaagd bij de Raad van State. Een en ander stemt de advocaat van de studenten van Luik, mr. Jean Laurent, tevreden. De Franstalige studentenvereniging wijst dan weer met de vinger naar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld): “Zij moet haar huiswerk overdoen en een regeling uitwerken die wél de goedkeuring krijgt van de Raad van State.”

Volgens de Raad van State, ook in een vroeger arrest over de situatie aan de universiteit van Namen, zijn de quota die de Franstalige en de federale overheden wilden opleggen vooraleer de studenten hun tweede jaar mogen aanvatten, onwettelijk.

Studenten die de vereiste 45 studiepunten hebben, mogen het tweede jaar aanvatten, aldus de advocaat van de studenten geneeskunde die een klacht hadden ingediend tegen de nieuw opgelegde regeling.

Maar de Raad van State legt zelf ook geen regeling op. Hij zegt alleen wat onwettelijk is. Het bal ligt dus nu in het kamp van federaal minister De Block (Open Vld) en de minister van Hoger Onderwijs van de Franse gemeenschap Jean-Claude Marcourt (PS). Zij zullen op 18 augustus overleg plegen.

De Federatie van Franstalige studenten, la Fédération francophone des étudiants (FEF), van haar kant zegt in een mededeling dat de oorzaak voor de problemen ligt bij de federale overheid. “Op een totaal van 589 gemeenten in ons land zijn er volgens FEF 314 die een tekort hebben aan artsen”, stellen de studenten vast, die de federale overheid een gebrek aan visie op de toekomst verwijten. De FEF vraagt dat minister De Block haar huiswerk overdoet en - na het arrest dat de federale quota onwettelijk heeft genoemd - een nieuw voorstel uitwerkt voor het toekennen van Riziv-nummers aan artsen, gebaseerd op de reële noden in het land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer