© EPA

Spilak zet Ronde van Zwitserland naar zijn hand op loodzware slotklim

Simon Spilak heeft de zevende etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Sloveen van Katusha kwam als eerste boven na een majestueus nummertje op de loodzware Tiefenbachferner. Spilak neemt ook de gele leiderstrui over van Pozzovivo. Ion Izagirre werd tweede op dik twintig seconden.

vml, md

De zevende etappe was opnieuw een bergrit van 166 kilometer. Vanuit startplaats Zernez volgt deze keer echter een lange, relatief vlakke aanloop naar die ene slotklim, de Tiefenbachferner in Sölden. Die gletsjer ligt op 2.790 meter hoogte en de vervelende klim is 14,2 kilometer lang aan 9,5% gemiddeld...

© rr

Twee Belgen en Sagan in de aanval

18 renners sprongen mee in de vlucht van de dag, die echter nooit veel meer dan drie minuten kreeg van het peloton. Naast wereldkampioen Peter Sagan, die onderweg de nodige punten sprokkelde voor de puntentrui, waren er ook twee Belgen mee: Tim Wellens (Lotto-Soudal) en Baptiste Planckaert (Katusha). Voorts zaten voorin onder meer ook De la Cruz en Trentin voor Quick-Step, Hayman van Orica-Scott Oliveira van Movistar, Chavanel en Calmejane van Direct Energie, Dibben van Sky en Matthews van Sunweb.

Op weg naar de lastige slotklim, de Tiefenbachferner, verhoogde het peloton het tempo, met de mannen van CCC enigszins verrassend constant aan kop van het peloton. Toen de voorsprong was gezakt tot anderhalve minuut, anticipeerde Trentin en de Italiaan stoomde solo door tot aan de voet van de klim. Wellens wachtte wat langer maar hij gebruikte Trentin als ideale springplank. Onze landgenoot begon echter aan de eigenlijke klim met net iets minder dan een minuut voorgift en dat bleek op het lastige begin al snel te weinig. Ook hij werd al snel ingelopen door de voorwacht van het peloton, waar Bahrain-Merida met Gasparotto het commando had overgenomen.

Lastige slotklim

Het was uiteindelijk Rein Taaramäe (Team Katusha) die de kopgroep in dienst van kopman Simon Špilak helemaal uit elkaar ranselde. Ook gele trui Pozzovivo moest er op de beestachtige Tiefenbachferner ongenadig af. De Italiaan zou zijn leidersplaats in het klassement niet kunnen behouden. Met nog acht kilometer te gaan reed Simon Špilak solo op kop. In de achtergrond lag het hele veld uit elkaar: onder meer Joe Dombrowski, Steven Kruijswijk, Jan Hirt, Ion Izagirre en Damiano Caruso zagen met lede ogen aan hoe de Sloveen steeds verder van hen wegreed.Aan de meet had Spilak uiteindelijk 23 seconden over op Ion Izagirre. Joe Dombrowski werd derde op 35 seconden. De rest volgde op meer dan een minuut.

In het klassement heeft Spilak nu een voorsprong van 52 seconden op Damiano Caruso en 1 minuut en vijf seconden op Steven Kruijswijk.

Spilak staat er goed voor

Zaterdag wacht een heuvelachtig “criterium” van 100 kilometer in en rond Schaffhausen met onderweg acht keer de beklimming van de Herblingen, een hellinkje van derde categorie. Ook de slotrit wordt in Schaffhausen gereden. Dan wacht nog een tijdrit van 28,6 kilometer. Spilak moet als goede tijdrijder in staat geacht worden om de leiderstrui mee naar huis te nemen.

Spilak maakte donderdag nochtans geen al te beste beurt, maar had daar een eenvoudige verklaring voor. “Donderdag was het te warm was voor mij: 30 graden tegenover slechts 20 vrijdag. Ik gedij beter in koelere temperaturen. Vandaag voelde ik al snel dat ik goede benen had. Het plan was eenvoudig: enkele renners vooruit sturen in de vroege vlucht, terwijl de andere ploegmaten me uit de wind hielden. Op die manier was er geen druk voor onze ploeg. Ik moet vooral Rein Taaramäe bedanken. Niet alleen ging hij de ganse dag om bidons voor mij, op het eind legde hij bergop een strak tempo op dat de andere renners uitputte. Op 7 à 8 kilometer liet ik Rein en Dombrowski achter. Even twijfelde ik: was dat niet te vroeg in de koers, maar veel andere opties had ik niet, ik wilde graag die leiderstrui.”

De etappe van zaterdag is wellicht voer voor sprinters, zondag slaat de slottijdrit op het programma. “Ik ben niet zo’n slechte tijdrijder”, gaf de winnaar van de Ronde van Zwitserland van 2015 aan. “Dus ik start met vertrouwen, maar ik weet dat ik er voor zal moeten knokken.” (reactie via Belga).

Uitslag:

1 Simon Špilak (Katusha) 3:58:36

2 Ion Izagirre (Bahrain) +23

3 Joe Dombrowski (Cannondale) +35

4 Damiano Caruso (BMC Racing) +1:04

5 Steven Kruijswijk (LottoNL)

6 Jan Hirt (CCC) +1:06

7 Rein Taaramäe (Katusha) +1:37

8 Mikel Nieve (Team Sky) +1:47

9 Rui Costa (UAE Team Emirates) +1:52

10 Pello Bilbao (Astana) +2:39

Stand:

1. Simon Spilak (Katusha)

2. Damiano Caruso (BMC Racing) +52

3. Steven Kruijswijk (LottoNL) +1:05

4. Domenico Pozzovivo (AG2R) +2:28

5. Rui Costa (UAE Team Emirates) +2:35

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer