Direct naar artikelinhoud
afkoopwet

Negentigjarige vrouw vervolgd voor miljoenen zwart geld wil proces afkopen

Negentigjarige vrouw vervolgd voor miljoenen zwart geld wil proces afkopen

Een 90-jarige vrouw en haar 61-jarige zoon die beschuldigd worden van witwassen, fiscale fraude en het niet aangeven van buitenlandse rekeningen, onderhandelen met het openbaar ministerie om hun proces af te kopen. Dat bleek vandaag op de Gentse correctionele rechtbank.

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen vervolgt de vrouw en haar zoon voor zwart geld dat ze achterhielden in Luxemburg. De fraude zelf is ongeveer 40 jaar oud en al verjaard, maar het parket nam in 2014 een bedrag van 12,3 miljoen euro in beslag op een Luxemburgse rekening op naam van een Panamese offshore-vennootschap, met de 90-jarige vrouw uit Sint-Gillis-bij-Dendermonde als begunstigde.

Ook een bedrag van 350.000 euro op een Luxemburgse rekening op naam van haar 61-jarige zoon uit Hamme werd in beslag genomen.

Schade geraamd op 7,5 miljoen euro
Het openbaar ministerie wou de volledige bedragen laten verbeurd verklaren op basis van de witwaswet. Als de rechtbank daar niet mee akkoord zou gaan, vroeg de aanklager ondergeschikt een bedrag van 3,2 miljoen en 126.000 euro, berekend als 36 procent van het fiscaal verjaarde kapitaal. De overheid raamde de schade in de zaak voorlopig op 7,5 miljoen euro.

Afkoopwet
Vandaag bleek voor de rechtbank dat er onderhandelingen lopen om een minnelijke schikking te treffen in het kader van het verruimd verval van de strafvordering tegen betaling van een geldsom (VVSBG), de zogenaamde afkoopwet. De deal zit volgens het openbaar ministerie in een eindfase. Vandaag bleek nog dat het parket in Oost- en West-Vlaanderen de voorbije jaren massaal strafvervolging laat afkopen, met 321 schikkingen sinds het omstreden ontstaan van de afkoopwet.

De rechtbankvoorzitter stelde de zaak uit tot 20 oktober.