Direct naar artikelinhoud
Brusselse schandalen

Meer wereldverbeteraars dan echte rebellen: manifest vormt geen bedreiging voor Di Rupo

Elio Di Rupo op een partijcongres. In plaats van een aanval op zijn voorzitterschap, lijkt het ­manifest ­eerder promotie voor een nieuw congres over een cumulverbod.Beeld BELGA

Minder mandaten, minder vergoedingen en meer interne controle. Het manifest van de PS-beweging Grouponsnousetdemain is vaag, en vormt daarom niet meteen een bedreiging voor partijvoorzitter Elio Di Rupo (PS).

“Wij willen de wereld verbeteren. En daarom moeten we bij de PS beginnen." Sommige lezers fronsten gisterochtend de wenkbrauwen als ze in het manifest van Grouponsnousetdemain op zoek gingen naar concrete plannen. Een kleine tweehonderd militanten verenigde zich deze week tegen de uitwassen binnen de Parti Socialiste. De voorbije dagen waren alle ogen gericht op hun inhoudelijke programma.

Dat blijft op de vlakte. De militanten willen 'geen accidentjes' meer en eisen transparantie over de mandaten en de vergoedingen van alle PS-mandatarissen. Bovendien moet de basis van de partij meer interne controle kunnen uitoefenen op die transparantie. Vergoedingen moeten “in verhouding staan tot de tijd die besteed wordt aan het algemeen belang", maar een concreet plafond is er niet.

Congres

Partijvoorzitter Elio Di Rupo hoeft zich voorlopig dus weinig zorgen te maken. In plaats van een aanval op zijn voorzitterschap, lijkt het manifest eerder promo voor het congres dat hij op 2 juli organiseert. Daar hoopt Di Rupo een cumulverbod door te duwen binnen zijn partij. Het cumulverbod een van de eisen die ook door #Grouponsnousetdemain naar voren worden geschoven.

Niemand vraagt het ontslag van Di Rupo. Althans niet openlijk. “Wij zijn nooit tegen Di Rupo geweest. Het is niet onze bedoeling om koppen te laten rollen”, zegt Béatrice Filée, die samen met vakbondsman Stéphane Laloux is aangeduid als de spreekbuis van de beweging. Zelfs Brussels minister-president Rudi Vervoort, die eerder het ontslag van Yvan Mayeur en Pascal Peraïta vroeg, vraagt om de zuiveringsoperatie gematigd aan te pakken. Volgens hem is het “niet het beste idee” om nu grote hervormingen te gaan doorduwen.

'Wij zijn nooit tegen Di Rupo geweest. Het is niet onze bedoeling om koppen te laten rollen'
Béatrice Filée, woordvoerster Grouponsnousetdemain

De poging om de rangen te sluiten, neemt echter niet weg dat de beweging een aantal koerswijzigingen wil doorduwen. De Parti Socialiste moet “groener, roder en horizontaler” worden, klinkt het. Ze moet mee met haar tijd. “Wij willen een PS van de 21ste eeuw. Een PS ‘eco-socialiste’ die zich inzet tegen armoede, tegen vervuiling en tegen de opwarming van de aarde."

Op een 'participatieve bijeenkomst' zouden de eisen binnenkort verder worden afgelijnd. Die aanpak is geen toeval, want de beweging hamert op meer inspraak vanuit de basis. De PS is volgens hen te hiërarchisch georganiseerd. “We willen onze instellingen democratiseren”, luidt het.

Intussen is ook de volledige ledenlijst van de beweging bekend. Daarop staan een aantal bekende namen, onder wie drie federale parlementsleden: Nawal Ben Hamou, Stéphane Crusnière en Fabienne Winckel. Andere spilfiguren zijn vakbondsman Stéphane Laloux, Actiris-topman Grégor Chapelle, Waals Parlementslid Patrick Prévot en Brussels Parlementslid Julien Uyttendaele.

Deontologische commissie

Wie niet deelnemen, zijn Mayeur en Peraïta. Zij moeten voor de deontologische commissie van de PS verschijnen. “Donderdagavond is de commissie een eerste keer samengekomen”, zegt Brussels PS-woordvoerster Manon El’Assaidi. “Hun dossier is geopend. Binnenkort zullen we een aantal zittingen houden, waarop zij onder andere hun verhaal mogen doen. Daarna zal de commissie oordelen of ze uit de partij worden gezet.”

Wanneer de beslissing valt, is niet duidelijk. De Brusselse afdeling houdt de lippen op elkaar. Op het nationale partijbureau in de Keizerstraat houden ze zich bewust zo ver mogelijk op afstand. “Peraïta en Mayeur zijn geen lid meer van het partijbureau. Daardoor zijn wij niet bevoegd in dit dossier”, zegt Karim Ibourki, woordvoerder van Di Rupo. Die schuift de hete aardappel door naar de Brusselse federatie.

'Mayeur en Peraïta mogen hun verhaal doen. Daarna zal de commissie oordelen of ze uit de partij worden gezet'
Manon El’Assaidi, Brussels PS-woordvoerster

Of de zuiveringsoperatie binnen de PS echt zal slagen, valt te betwijfelen. Terwijl militanten zich verenigen, blijven er lijken uit de kast vallen in Brussel. Na de hoge vergoedingen bij vzw's Samusocial en De Brusselse Keukens, is het parket-generaal nu ook een onderzoek gestart naar het bal van de burgemeester in de Brusselse gemeente Evere.

Volgens La Dernière Heure zou het gaan om een onderzoek naar de structuur achter het bal, dat door een privé-vzw wordt georganiseerd. Titelvoerend burgemeester in Evere is… Rudi Vervoort.