Bediende bedreigd en gekneveld, aan de haal met 1,8 miljoen euro, nu riskeren ze jarenlange celstraf

© jve, rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vier mannen en een vrouw riskeren zware celstraffen voor een gewapende overval op juwelierszaak Orologio in Knokke. Een bediende werd daarbij bedreigd en gekneveld en de buit bedroeg liefst 1,8 miljoen euro. Slechts een verdachte bekent zijn aandeel.

Arne Franck

Twee gemaskerde mannen drongen op 20 juni vorig jaar de juwelierszaak langs de Kustlaan binnen. Een van de overvallers was vermomd als een oude man en richtte een pistool op een bediende, die met handboeien gekneveld werd. Vervolgens roofden ze in een mum van tijd de etalage leeg en maakten ze volgens de juwelier 1,8 miljoen euro buit.

Een week na de feiten werden twee Servische mannen, Goran G. (44) en Goran P. (52), in Antwerpen opgepakt. Later werden nog drie andere verdachten geklist. Een van hen, Lydia G., is de echtgenote van Goran G. In de garage van haar woning in Verviers werd bij een huiszoeking een sporttas aangetroffen met daarin een vuurwapen en een masker dat volgens het parket bij de overval werden gebruikt.

DNA

De vijf verschenen gisteren voor de strafrechter in Brugge en riskeren een jarenlange celstraf. Volgens het Openbaar Ministerie vertrokken de daders samen uit Verviers en drongen Goran P. en de Pool Tomasz O. de zaak binnen, terwijl kompaan Goran G. op de uitkijk bleef staan. Tomasz O. wordt beschouwd als degene die vermomd als oude man het wapen trok. Zijn DNA werd aangetroffen op het masker in de sporttas.

Maar volgens zijn advocaat Hans Rieder houdt die stelling geen steek. “Het masker dat in de tas werd aangetroffen, voldoet helemaal niet aan de beschrijving die het slachtoffer gaf”, zei hij. “Ook de lichaamsbouw van de gemaskerde man op de camerabeelden komt niet overeen met die van mijn cliënt. Op diezelfde beelden is te zien dat de dader het wapen met zijn linkerhand trekt terwijl mijn cliënt rechtshandig is.” Rieder vroeg dan ook de vrijspraak voor zijn cliënt.

Een bekentenis

Ook Goran G. en Lydia G. beweerden niets met de zaak te maken te hebben en vragen de vrijspraak. “Mijn cliënte wist helemaal niet dat die sporttas in haar garage lag”, zegt Yen Buytaert, de advocaat van Lydia G. Beklaagde Soufyane B., een Fransman met Algerijnse roots, waste eveneens de handen in onschuld. Volgens zijn advocaat Paul Bekaert kent hij Tomasz O., maar zijn er geen bewijzen voor zijn betrokkenheid.

Enkel Goran P. bekende zijn aandeel. Hij verklaarde gisteren in de rechtbank dat hij de sporttas in de garage van Lydia G. verborg. “Maar de andere mensen die hier terechtstaan, hebben er absoluut niets mee te maken”, zei hij. Op de vraag van de rechter wie de twee andere overvallers dan wel waren, moest hij het antwoord evenwel schuldig blijven.

De nv Orologio stelde zich burgerlijke partij in de zaak. Volgens de juwelier bedroeg de buit 1,8 miljoen euro. Van de gestolen juwelen ontbreekt elk spoor. De vermoedelijke helers werden destijds buiten vervolging gesteld. De zaak wordt op 30 juni verder gezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen