Ook Brugge is nu een echte universiteitsstad

© mvn

De KU Leuven Campus Brugge heeft officieel de deuren geopend. De universiteit organiseerde al eerder opleidingen maar doet dat vanaf volgend academiejaar ook op een eigen campus.

Koen Theuns

Het spierwitte gebouw met de opvallende overkraging aan het station: dat wordt vanaf september de thuisbasis van honderden industriële ingenieurs en kinesisten in spe. De Leuvense universiteit organiseert in de gebouwen van hogeschool Vives al enkele jaren academische opleidingen, maar zal dat nu dus op een gloednieuwe, eigen campus doen.

Voor het eerste academiejaar verwacht de universiteit zeshonderd studenten. Zo’n tweehonderd studenten van Vives maken de omgekeerde beweging, want ook de professionele opleidingen Elektromechanica en Elektronica-ICT krijgen onderdak in het nieuwe gebouw. KU Leuven investeerde bijna 20 miljoen euro in de Brugse campus, waarvan de bouwwerken twee jaar hebben geduurd.

“Dat onze opleidingen werden georganiseerd in een hogeschool werkte verwarrend”, zegt professor Marc Depaepe, academisch beheerder van Campus Brugge. “Nu hebben we een eigen identiteit en een locatie, net aan de rand van de stad en naast het station, die top is. Iedereen die de stad binnenrijdt, zal onze campus gezien hebben.”

Vacatures

Door de verhuizing naar Brugge noteerde de ingenieursopleiding al een verdubbeling van het aantal nieuwe studenten. “De aanwezigheid van de ingenieursopleiding is voor het industriële weefsel in de regio een troef”, klinkt het.

“De Brugse campus concentreert zich op drie pijlers: bouwkunde, nieuwe materialen en mechatronica en machinebouw. Dat zijn drie sterk ontwikkelde sectoren in de regio.” Bedrijven uit de streek kunnen met hun vacatures dus makkelijk naar de Brugse campus, of profiteren van het onderzoekscentrum.

“Ook voor de opleidingen Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen is geen betere locatie denkbaar dan deze, waar de zorgsector zo sterk ontwikkeld is”, aldus nog Depaepe.

Brugs burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) is tevreden dat zijn stad eindelijk over een volwaardige universitaire campus beschikt. “Dat het aantal studenten stijgt na de verhuis naar Brugge, is een bewijs van de aantrekkingskracht van de stad.”

KU Leuven campus Brugge in cijfers

  • Oppervlakte: 12.500m²
  • 26 leslokalen
  • 16 grote labo's
  • 1 auditorium
  • 1 studentenrestaurant
  • Capaciteit: 1.000 studenten
  • Werknemers: 70
  • Kostprijs: 20 miljoen euro
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen