© EPA

Meer dan vier op tien Vlaamse tandartsen respecteren vaste tarieven niet

Vier op de tien Belgische tandartsen respecteert de tarieven die zijn afgesproken met ziekenfondsen en overheid niet langer. Ze vinden die te laag en vragen liever wat ze zelf willen. In Vlaanderen gaat het zelfs om bijna de helft. “Een pijnlijke evolutie”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.

Jonas Mayeur

Om de twee jaar sluiten tandartsen en ziekenfondsen een akkoord over de tarieven voor het vullen van gaatjes of plaatsen van prothesen. De vaste tarieven maken dat patiënten – nog voor ze in de tandartsstoel liggen – weten waar ze aan toe zijn. Te hoge facturen zorgen er ook voor dat mensen een bezoek aan de tandarts uitstellen, en dus hun gebit verwaarlozen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) deed daarom eerder dit jaar “substantiële inspanningen” om alsnog een akkoord uit de brand te slepen voor 2017 en 2018. Maar dat lukte pas in april. In de eerste maanden van dit jaar konden tandartsen dus sowieso vragen wat ze zelf wilden. Ook nu er wel vaste tarieven zijn, blijft een aanzienlijk deel dat doen. Akkoord na akkoord treden minder individuele tandartsen toe.

“Ik begrijp collega’s die supplementen aanrekenen”, zegt Yann Van Hoecke van beroepsvereniging VBT. “Terwijl ons materiaal steeds duurder wordt, stijgen onze erelonen amper of niet.”

“Belgische tandartsen vragen hier en daar extra omdat ze anders geen kwaliteit meer kunnen leveren”, zegt Stefaan Hanson van federatie VVT. Al nuanceert hij de cijfers wel. “Van de algemene tandartsen (zonder de orthodontisten en parodontologen, nvdr.) respecteert bijna 65 procent de tarieven.”

Uit eigen zak

Niet-geconventioneerde dokters mogen bovenop de tarieven supplementen vragen. Die betaalt de patiënt uit eigen zak. De Onafhankelijke Ziekenfondsen berekenden dat leden met een extra verzekering jaarlijks zo’n 30 euro aan supplementen betaalden voor preventieve verzorging (zoals tandplak verwijderen), 137 euro voor bewarende verzorging (zoals gaatjes vullen) en 318 euro voor prothesen.

“De overheid moet dringend meer investeren in tandzorg”, reageert CM-voorzitter Luc Van Gorp. “In sommige regio’s is het moeilijk om nog geconventioneerde tandartsen te vinden. Je ­gebit gezond houden is cruciaal, maar wordt in ons land steeds duurder.” In principe moet elke tandarts afficheren of hij wel of niet ge­conventioneerd is. De ziekenfondsen raden aan om als dat niet het geval is, je tandarts hierover aan te spreken. “Alleen zo vermijd je ­onverwacht hoge facturen.”

© carlo coppejans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer