© © Gil Plaquet

GRASPOP. Braziliaanse familiemetal hapert, Franse drummer is een beest

Graspop in Dessel is een van de meest internationale festivals van België. Op Rock Werchter staan bijvoorbeeld vooral Engelse en Amerikaanse artiesten. Maar de top en de subtop van de metalwereld biedt veel meer afwisseling.

Christof Willocx

Zaterdagnamiddag stonden bijvoorbeeld de Braziliaanse broers Max en Iggor Cavalera samen op het hoofdpodium. Max veroverde midden jaren negentig met het album Roots en zijn band Sepultura de wereld. Tegenwoordig keert hij Sepultura de rug toe, en reist hij met dat legendarische album onder de arm de wereld af met zijn broer.

© © Gil Plaquet

Iets te veel ambiance

De set van de familiale lawaaimakers nodigde het niet zo talrijk opgekomen publiek uit om stevig op en neer te springen. Max trok ook een shirt in de Belgische driekleur aan, terwijl hij lustig op een grote trommel sloeg.

Het was alleen jammer dat de set iets te veel om ambiance draaide en iets te weinig om het spelen van uitstekende songs.

Die zijn nochtans voorhanden, maar kwamen in Dessel te weinig uit de verf. Max kan het nog, maar zijn topjaren liggen duidelijk achter hem.

© © Gil Plaquet

© © Gil Plaquet

Fantastisch optreden Gojira

Meteen na de Braziliaanse familiegroep was het Franse Gojira aan de beurt. De weide liep aardig vol voor dit ronduit fantastische optreden.

Gojira heeft met Magma volgens veel metalkenners een van de beste cd’s van 2016 gemaakt. En ook op Graspop maakte het viertal veel indruk.

Zanger Joe Duplantier schreeuwde op een melodieuze manier de longen uit zijn lijf, en zijn broer Mario Duplantier is een van de beste drummers van de huidige muziekscene.

Crowdsufers

Mario drumt met handen en voeten, en gooit om de paar nummers zijn drumstokjes weg. Ik heb zelden iemand zo hard op een drumtoestel zien meppen.

Gojira heeft bovendien uitstekende songs, die zowel bruut en agressief als strak en harmonieus klinken. Het enige minpuntje was dat zanger Joe live als enige de vocalen doet. Ik miste de meerstemmigheid van de plaat soms een beetje.

Maar dat doet weinig af aan de kwaliteit van de set. Het vuurwerk en de vele crowdsurfers in het publiek maakten het feestje compleet.

© © Gil Plaquet

© © Gil Plaquet

© © Gil Plaquet

© © Gil Plaquet

© © Gil Plaquet

© © Gil Plaquet

© © Gil Plaquet

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER