Toen deze ex-renner lijsttrekker werd, liep het helemaal mis bij de plaatselijke afdeling van Open VLD

Open VLD-gemeenteraadslid in Erpe-Mere en keukenfabrikant Hedwig Redant trekt volgend jaar naar de gemeenteraadsverkiezingen met een eigen lijst. Donderdagavond verkoos het bestuur van de plaatselijke Open VLD-afdeling ex-renner Kevin Van Impe als lijsttrekker en dat is niet naar de zin van Redant. “Ik ervaar dit als stank voor dank.”

Joris Coppens

Een zwaar ontgoochelde Hedwig Redant kan de keuze van het bestuur maar moeilijk begrijpen. “Na het afhaken van Marc De Lat was dit mijn laatste kans om als lijsttrekker naar de verkiezingen te trekken en dat heb ik ook duidelijk aangegeven. Het was dat of mijn vertrek uit de partij”, zegt Redant.

Hij kreeg het lijsttrekkerschap niet en dat kan hij niet verkroppen. “Na al wat ik deed voor de partij ervaar ik dit als stank voor dank.” Dat hij het moest afleggen tegen ex-wielrenner Kevin Van Impe, maakt het nog dubbel zuur. Van Impe maakte lange tijd deel uit van de wielerploeg van Redant en zijn ouders waren jarenlang de drijvende kracht achter deze ploeg. “Zelf heb ik zeker geen conflict met Kevin en het was zelfs op mijn vraag dat hij zich bij de vorige verkiezingen kandidaat stelde.”

Van Impe zetelt sedert 2012 in de gemeenteraad maar toonde er tot dusver maar weinig ambitie. Hij mengde zich nauwelijks in discussies en bleef vaak afwezig. Redant vermoedt dan ook dat er een strategie schuilt achter deze beslissing en kijkt vooral in de richting van afdelingsvoorzitter Ive Callaert en Marc De Lat.

“Kiezen voor vernieuwing”

Callaert ontkent evenwel en stelt dat er binnen de partij is gekozen voor vernieuwing. “Zonder afbreuk te doen aan de verdiensten van de oudere generatie, was er binnen onze partij toch een tendens om te kiezen voor vernieuwing en in die optiek stelde Kevin Van Impe dan ook zijn kandidatuur als lijsttrekker. De verkiezing van de lijsttrekker gebeurde democratisch en ik betreur dan ook ten zeerste dat Hedwig Redant meteen de deur achter zich dicht gooit.”

Ook lijsttrekker Kevin Van Impe betreurt het opstappen van Redant maar is toch vastbesloten om zijn kans te grijpen. “Ik besef dat ik nog veel moet leren maar ik voel me toch gesteund door het bestuur dat mij heeft gekozen. De partij wil een kans geven aan jonge mensen en het was ook daarom dat Marc De Lat een stap terugzette. Ik hoop dat Hedwig nog terugkomt op zijn beslissing.”

Redant is al sedert 2000 politiek actief bij Open-VLD, eerst als OCMW-raadslid en nadien als gemeenteraadslid. Hij blijft als onafhankelijke zetelen in de gemeenteraad. Het is nu zijn ambitie een nieuwe partij op te richten en daarmee naar de kiezer te stappen. “Ik blijf het liberale gedachtegoed trouw maar uiteraard zijn onafhankelijke kandidaten ook welkom in mijn partij. Als ze maar eerlijk aan politiek willen doen want dat is mijn motto. Een naam voor de partij is er nog niet”, aldus een vastberaden Redant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen