Buurt overweegt juridische stappen na afsluiting straat: “Bestuur is zoals Trump. Die sluit ook grenzen af zonder overleg”

© jhw

Bewoners in de Neerkamstraat in Merchtem en Schermershoek in Asse vragen om Mollem-Dorp niet af te sluiten, maar de gemeenteraad van Asse besliste daar anders over. De bewoners gaan juridische stappen nemen.

Joris Herpol

De gemeenteraad van Asse besliste om Mollem-Dorp af te sluiten, zodat er geen verkeer meer richting Mollemstraat en Neerkamstraat kan rijden. Het gevolg is dat het sluipverkeer tijdens de spitsuren nu niet meer wordt verdeeld over twee wegen, maar over één traject. De buurbewoners van de Schermershoek (Mollem-Asse), Neerkamstraat (Brussegem-Merchtem) en Mollemstraat (Brussegem-Merchtem) krijgen nu al het sluipverkeer te slikken.

Tot groot ongenoegen van de buurtbewoners daar. Die hadden een petitie tegen het afsluiten van Mollem-Dorp ingediend bij het gemeentebestuur van Asse, Mollem-Dorp had dan weer een petitie voor het afsluiten ingediend. “Zonder verder overleg te plegen, sluit de gemeente nu Mollem-Dorp af. Er komt een beweegbaar paaltje, enkel voor hulpdiensten, maar in feite krijgt het stuk Mollem-Dorp nu een privéstraat”, zegt Johan Berben, die in de Schermershoek woont. “Iedereen moet de lusten, maar ook de lasten dragen om hier te wonen. Hier wordt veel te snel gereden. Het is hier precies een autostrade tijdens de ochtend- en avondspits. Het sluipverkeer langs één straat sturen vinden wij niet fair. Het gemeentebestuur van Asse gedraagt zich zoals de Amerikaanse president Trump. Die sluit ook grenzen zonder overleg. Hier sluit Asse een grens met Merchtem. Zonder overleg. Ik vrees dat we niet anders zullen kunnen doen dan juridische stappen te zetten, want de gemeente luistert niet naar ons. We nemen zeker juridische stappen als er geen oplossing komt.”

Heraanleg Mollem-Dorp

“Op de gemeenteraad is beslist om Mollem-Dorp ter hoogte van de beek af te sluiten. Er komen paaltjes en een uitschuifbaar paaltje dat enkel door hulpdiensten en politie kan worden gebruikt”, zegt schepen van Openbare Werken Jan De Backer (CD&V). “In september wordt Mollem-Dorp heraangelegd. De werken zullen tot de zomer 2018 duren. De kostprijs is geraamd op 1 miljoen euro. Ook na de werken zal Mollem-Dorp ter hoogte van de beek afgesloten blijven. We zullen wel in de Neerkamstraat en Schermershoek, waar plaatselijk verkeer geldt, controles door de politie laten uitvoeren.”

Het gemeentebestuur van Asse verplaatste inmiddels wel de betonblokken die Mollem-Dorp afsluiten. Die waren eerder “per vergissing” op Merchtems grondgebied geplaatst. “We willen geen conflict met onze buurgemeente”, zegt De Backer.

Schepen van Mobiliteit Paul Van Den Eynde (Open VLD) van Merchtem maakte zich eerder boos over de demarche van Asse. “Merchtem was niet verwittigd van de betonblokken op ons grondgebied”, zegt hij. “Nu zijn ze dus in Asse geplaatst. Dat de gevolgen van het afsluiten van Mollem-Dorp ook gevolgen heeft voor de Neerkamstraat op Merchtems grondgebied, betreur ik. Maar wij kunnen vanuit Merchtem niets doen, Asse is uiteraard bevoegd voor zijn grondgebied.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen