© Guido Kerckhoven

© Guido Kerckhoven

thumbnail: null
thumbnail: null

Erfgoed Vlaanderen verstrekt ongunstig advies over nieuwbouwproject in Oud-Rekem

De mogelijke komst van een nieuwbouwproject met 49 wooneenheden, 4 handelsruimtes en 63 ondergrondse parkeerplaatsen op de Groenplaats beroert de gemoederen in het “Mooiste dorp van Vlaanderen”. De dienst Ruimtelijke Ordening (RO) van de gemeente Lanaken ontving in totaal 29 bezwaarschriften van buurtbewoners. Het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse verstrekt alvast een negatief advies over het bouwdossier. Nu ligt de bal in het kamp van het schepencollege dat begin augustus de knoop doorhakt en beslist of de projectontwikkelaar een bouwvergunning krijgt.

GK

“26 van de 29 bezwaarschriften bereikten onze dienst RO op tijd”, weet burgemeester Marino Keulen (Open Vld). “De meeste grieven van de buurtbewoners hebben enerzijds betrekking op het contrast tussen de moderne architectuur van het bouwproject en de historische omgevingsarchitectuur. Anderzijds maken de buurtbewoners zich zorgen over de toekomstige verkeersafwikkeling en de mobiliteit in Oud-Rekem. Het zijn meestal met argumenten omklede, goed onderbouwde bezwaren, die verder reiken dan louter een gevoel van ontevredenheid bij de buurtbewoners. We zullen deze klachten secuur en oordeelkundig bestuderen. Die opdracht nemen we ernstig want het is een zwaar dossier dat mee het toekomst van Oud-Rekem bepaalt. Uiterlijk begin augustus neemt het schepencollege een definitieve beslissing. Het valt niet te ontkennen dat Erfgoed Vlaanderen een belangrijke stem in het kapittel heeft als het beschermde sites betreft.”

Werelderfgoedlijst

Eén inwoner van Oud-Rekem diende alvast een origineel bezwaarschrift in. “Ik wilde op een alternatieve, maar positieve manier het ongenoegen dat in Oud-Rekem over de bouwplannen leeft verwoorden en een alternatief aanreiken“, verantwoordt archeoloog Joan Janssen en eigenaar van restaurant Oud-Gerechtshof in Oud-Rekem zijn protestbrief. “Ik kroop in de huid van onze burgemeester die zich in een schrijven aan de projectontwikkelaar richt en daarin uitlegt waarom hij het bouwproject niet steunt.” In de brief (die sinds eerder deze week integraal te lezen is op www.hbvl.be/lanaken nvdr.) schetst Janssen de historiek van Oud-Rekem en de ruimtelijke structuurfouten die in zijn ogen in het recente verleden in Oud-Rekem zijn gemaakt. Hij stelt ook voor om Oud-Rekem op te nemen in de lijst van het Unesco-werelderfgoed. “Uit het betoog van Joan straalt betrokkenheid, engagement en bekommernis”, reageert burgemeester Keulen op de ludieke brief. “De familie Janssen woont al generaties in Oud-Rekem en heeft een sterke band met de historische site.”

Paterskerk

Janssen wijst ook op positieve ontwikkelingen in het mooiste dorp : “Zo wordt de Paterskerk omgebouwd tot een pianowinkel met concertzaal zonder aan de buitenkant van de voormalige kerk te raken en verrijzen in de Walstraat huisjes in pastorijstijl. Het is vooral het grote contrast tussen de moderne architectuur en het historisch kader dat weerstand bij de mensen oproept. Ik ben ervan overtuigd dat het nieuwbouwproject op de Groenplaats een groter draagvlak bij de inwoners van Oud-Rekem krijgt, mochten de projectontwikkelaars tenminste de gevel van het voormalige klooster op de Groenplaats reconstrueren zodat de nieuwbouw aansluit bij de historische architectuur van het dorpje.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer