© Katrijn Van Giel

OPINIE. “Natuur afschilderen als tegenstander van de economie, is onjuist”

“Natuurfanatisme tracht elke vorm van vooruitgang in Limburg tegen te houden.” Dit schreef Johann Leten, de gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg vorige week op de opiniepagina van HBvL PLUS. Deze week reageert Jos Ramaekers van Natuurpunt Limburg op die stelling.

Voka Limburg vergist zich van vijand: Natuurpunt zoekt met al wie van goede wil is naar oplossingen die natuur en economische belangen allebei ten goede komen.

Dat lukt in de haven van Antwerpen, en dichter bij huis, voor de uitbreiding van het industrieterrein Tongeren Oost, voor de Universitaire Campus in Diepenbeek of de Spartacuslijn. Waarom zou het dan in andere dossiers niet lukken?

Natuur en kwaliteitsvolle open ruimte vormen de onderbouw voor economische activiteiten. Een groene omgeving zorgt ervoor dat mensen, ook werknemers en werkgevers, gezond zijn en de werkstress kunnen afschudden. Het bespaart ons grote kosten in de sociale zekerheid. Natuurpunt is al een Menspunt, dus.

Bovendien zijn natuurgebieden en open ruimte ook zélf van grote economische waarde, zeker in Limburg. Toerisme is de snelst groeiende sector in onze provincie.

Natuur afschilderen als een tegenstander van de economie, is onjuist. Natuur is een bondgenoot. En natuurverenigingen zijn dat ook: Natuurpunt verkiest de weg van de dialoog boven die van de rechtbank.

Doorgaans zijn er prima oplossingen uit te werken die wél rekening houden met de natuur: een uitbreiding van een transportreus op de 1.000 hectare bedrijfsgrond van Ford Genk of zonnepanelen op het dak van loodsen en andere gebouwen, in plaats van op maagdelijke grond. Natuurpunt staat klaar om constructief in dialoog te gaan.

Ecologie en economie kunnen perfect samen vooruitgaan in Limburg, maar zoals terecht gesteld kan dat niet zonder wederzijds respect en begrip. Naar elkaar luisteren zonder vooringenomenheid en met de juiste dossierkennis is een eerste stap.

Het riedeltje dat symboolsoorten als de lentevuurspin of de Spaanse vlag grote projecten tegenhouden, schetst een karikatuur van de situatie.

Telkens gaat het om volledige leefgebieden met een belangrijke (vaak unieke) waarde, zowel voor natuur als voor de mens. Daarvoor hebben we een grote verantwoordelijkheid. Als natuurvereniging is het onze rol om ervoor te zorgen dat daar rekening mee gehouden wordt bij projecten, en om tot oplossingen te komen.

We nodigen Voka Limburg van harte uit voor een intense en aangehouden dialoog.

Jos Ramaekers, Natuurpunt Limburg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer