Direct naar artikelinhoud
Prostitutie

Alles mag weer in Gentse rosse buurt

De Pieter Vanderdoncktdoorgang, oftewel het Glazen straatje in Gent.Beeld Bas Bogaerts

Stad Gent mag prostitutiebars, die zich niet aan de regels houden, niet sluiten van de rechter. De rechtbank oordeelde bovendien dat regels over de grootte van de ‘peeskamertjes’ en de aanwezigheid van sanitair opleggen aan bars niet de bevoegdheid van een gemeente is. 

Gent worstelt al jaren met haar rosse buurt aan de Zuid. Een groep buurtbewoners klaagt er steen en been en wil de prostitués er weg. Een andere groep neemt het dan weer voor hen op maar wil ook de overlast aan banden leggen. Het kartel sp.a-Groen trok in 2012 naar de kiezer met de belofte de hele hoerenbuurt te verhuizen, weg uit het centrum. In het bestuursakkoord bleef daar enkel van over dat de piste zou ‘worden onderzocht’.

Om de prostitutie toch in het gareel te houden, kwam de stad Gent wel met enkele verordeningen. De kamers van de prostituees moeten 9 vierkante meter groot zijn en over een alarmknop en sanitair beschikken. Alleen wie daarmee voor een bepaalde datum in orde was, kon een geschiktheidsattest krijgen en mocht verder werken.

Verbouwingen

Een deel van de baruitbaters begon te verbouwen. Vier panden bleken echter niet tijdig in orde. De stad Gent liet hen sluiten, wat de eigenaars er niet van van weerhield om toch voort te werken. De stad stapte daarop naar de rechtbank. Maar de rechter floot Gent nu over de hele lijn terug.

Volgens de rechter is een gemeente niet bevoegd om dergelijke regelingen op te leggen aan prostitutiebars. Artikel 121 van de Nieuwe Gemeentewet zegt dat gemeenten dat alleen mogen doen om de openbare zedelijkheid en de openbare rust te verzekeren. De rechter oordeelde dat de Gentse maatregelen daar weinig mee te maken hebben, maar wel ingrijpen op de private werkomstandigheden van de prostitués. Gent ging volgens de rechter daarbij zijn boekje te buiten.

Aangezien de Gentse regeling onwettig is verklaard, bestaan er op dit moment geen duidelijke regels meer

De vier geviseerde bars mogen nu dus gewoon verder doen. Meer nog, aangezien de Gentse regeling onwettig is verklaard, bestaan er op dit moment geen duidelijke regels meer. Een van de panden wordt momenteel verbouwd. De ramen worden vergroot, wat volgens het onwettig bevonden reglement niet mocht. De andere baruitbaters die zich ondertussen wél al in de kosten gestoken hadden om te voldoen aan de eisen, zijn dan weer van plan om een schadeclaim tegen de stad in te dienen.

Uitdoofscenario

Ook de vzw Zuidbuurt, een organisatie van buurtbewoners die de prostitués liever kwijt zijn, is boos. Zij hebben nochtans ook een procedure lopen bij de Raad van State om diezelfde verordeningen onwettig te laten verklaren. Weliswaar om een andere reden. “Omdat ze volkomen contraproductief zijn”, stelt advocaat Griet Cnudde die in de buurt woont en de bewonersgroep ook juridisch ondersteunt. “Burgemeester Termont beloofde ons dat hij de hoerenbuurt zou verhuizen naar een locatie buiten het centrum. Een plaats waar de lokale politie aanwezig is en waar de meisjes in alle veiligheid, rust en hygiëne kunnen werken. Dat zou volgens een uitdoofscenario gebeuren. Dan is het toch erg hypocriet om de baruitbaters eerst nog te laten investeren in hun zaak hier. Dat is niet correct naar hen toe en niet geloofwaardig naar de buurt toe.”

'De burgemeester beloofde ons dat hij de hoerenbuurt zou verhuizen. Dan is het toch hypocriet om de uitbaters eerst nog te laten investeren in hun zaak hier?'
Griet Cnudde, advocaat bij VZW Zuidbuurt

De vzw gelooft niet meer dat het burgemeester Termont menens is met de verhuizing. Termont zelf wilde nog niet reageren. Hij heeft naar eigen zeggen het vonnis, dat dateert van 15 mei, nog niet gezien.

'Eigenaardig vonnis'

Gent is overigens niet de eerste gemeente die teruggefloten wordt door een rechtbank in de aanpak van de prostitutiebuurt. De Brusselse gemeente Sint-Joost-Ten-Node overkwam vorig jaar hetzelfde. Toen oordeelde de Raad van State ook al dat het politiereglement op de raamprostitutie in de Alhambrawijk onwettig was.

Bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vinden ze het Gentse vonnis behoorlijk eigenaardig. “Blijkbaar oordeelt de rechter dat een gemeente geen dergelijke maatregelen kan nemen, maar dat lijkt me een vrij enge interpretatie van de wet”, stelt juridische deskundige Koen Van Heddeghem. 

Hij wijst er op dat ook andere steden en gemeenten hun prostitutie proberen in goede banen te leiden via politieverordeningen. Of het Gentse vonnis gevolgen kan hebben voor hen, is onduidelijk. “We moeten dit eerst grondig bestuderen.”