Direct naar artikelinhoud
Video

Minstens twee doden bij jihadistische aanval op luxueus vakantieoord in Mali

De aanval op een toeristisch resort in een buitenwijk van de Malinese hoofdstad Bamako, was een jihadistische aanval. Dat zegt minister van Veiligheid Salif Traoré. Volgens hem vielen er twee doden en konden de Malinese strijdkrachten meer dan dertig gegijzelden bevrijden. De toestand zou nu onder controle zijn.

Twitter bericht wordt geladen...

Het resort, waar ook westerlingen verblijven, werd deze namiddag aangevallen. Omwonenden hoorden schoten en er was rook te zien boven de verblijfplaats in het oosten van de stad. Het Malinese leger en internationale veiligheidstroepen kwamen ter plaatse.

Volgens de Malinese minister van Veiligheidheid Salif Traoré zijn vier aanvallers gedood. "We hebben de lichamen gerecupereerd van twee gedode aanvallers", aldus de minister die toevoegt dat naar de lichamen van "twee anderen" nog worden gezocht. Traoré liet niet weten of er nog meer aanvallers op de vlucht zijn.

"We zijn erin geslaagd om 36 klanten of werknemers te evacueren", onder wie een vijftiental Fransen en ongeveer evenveel Malinezen. Bij de aanval vielen twee doden, onder wie een Frans-Gabonese vrouw.

Niet eerste aanslag
Mali kreunt al langer onder jihadistische aanvallen. Onder meer de terreurorganisatie al-Qaida in de islamitische Maghreb is in het land actief. De noodtoestand wordt regelmatig ingesteld sinds een jihadistische aanslag tegen het hotel Radisson Blu in Bamako op 20 november 2015. Daarbij vielen twintig doden, twee aanvallers werden omgebracht.

De veiligheid in Mali is gestadig achteruitgegaan nadat Franse strijdkrachten in 2013 gewapende islamisten en Toeareg-rebellen terug hadden gedrongen die in het jaar ervoor grote delen van het noorden van het land in handen hadden gekregen. De Franse troepen en een 10.000 man sterke vredesmacht van de Verenigde Naties konden niet voorkomen dat extremisten ook ver buiten hun traditionele bolwerken in het noorden aanslagen pleegden.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Archiefbeeld van 'Le Campement' in Mali.

Twitter bericht wordt geladen...