Zitpenningen bij Brusselse Vivaqua doen die van Vlaamse intercommunales verbleken

© BELGA

Per vergadering zitpenningen van 714 euro. Zoveel kregen de bestuursleden bij het Brusselse Vivaqua. Een bedrag dat schril afsteekt tegen de zitpenningen bij de Vlaamse intercommunales, die maximaal 205 euro mogen geven. Dat blijkt uit een nieuw totaaloverzicht van de Vlaamse mandaten. Het Vlaams Parlement buigt zich dinsdag over de lijst.

Uit het nieuwe rapport van het Agentschap Binnenlands Bestuur blijkt dat precies de helft van de 90 opgelijste ‘opdrachthoudende en dienstverlenende verenigingen’ (OV/DV) hun bestuursleden het decretale maximumbedrag van 205 euro per vergadering gunt. In de andere structuren liggen de bedragen lager of wordt zelfs helemaal niets betaald.

De 714 euro bij Vivaqua steekt daar schril tegen af. Maar Vivaqua is een Brusselse intercommunale en moet zich dus niet houden aan het Vlaamse maximum. De structuur duikt niettemin op in de inventaris, aangezien een handvol Vlaams-Brabantse gemeenten er nog in participeert.

Met 25 bestuursleden en 11 vergaderingen per jaar, kan het prijskaartje van de raad van bestuur bij Vivaqua oplopen tot 196.350 euro, zo blijkt uit het nieuwe rapport.

Onder de Vlaamse OV’s en DV’s loopt het maximale totaalbedrag slechts bij twee structuren op tot boven de 100.000 euro: Limburg.net en Haviland. Zij tellen respectievelijk 51 en 53 bestuurders en hanteren allebei zitpenningen van 205 euro.

Het rapport maakt ook duidelijk dat de raad van bestuur van 61 OV’s en DV’s meer dan vijftien leden telt. En dat is “relevant om mee te geven in het licht van de beoogde beperking van het aantal leden van de raden van bestuur tot maximum vijftien”, luidt het. In het merendeel van de negentig OV’s en DV’s heeft simpelweg elke deelnemende gemeente één of meer zitjes gekregen.

De meeste en grootste gemeentelijke en intergemeentelijke participaties situeren zich - historisch gezien weinig verrassend - in de energiesector. En dan met name in die van de hernieuwbare energie. Het rapport bevestigt tot slot dat ook de grootste bedragen omgaan in de nutssector - dus inclusief water, communicatie en afval.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen