Gemiste kans: jobs vluchten weg uit Londen, maar ze komen niet naar ons

© shutterstock

Vandaag pas gaan de Brexit-onderhandelingen van start tussen de Britten en de EU, maar de gevolgen zijn al voelbaar. Er is een “Brexodus” bezig, waarbij tienduizenden jobs uit Londen naar het Europese ­vasteland lijken te verhuizen. België dreigt enkel ­kruimels te krijgen. “Zolang er geen duidelijkheid is over de vennootschapsbelasting zal dat zo blijven”, klinkt het bij ondernemers.

Bart Moerman

Twee verzekeringsmaatschappijen met samen een zestigtal jobs. Dat zijn de enige kruimels die België tot nu toe heeft kunnen binnenhalen in de zware strijd tussen Europese hoofdsteden om de tienduizenden, misschien zelfs meer dan honderdduizend jobs binnen te rijven die vanuit het Londense ­financiële hart naar andere Europese grootsteden verhuizen. “In totaal zullen het minder dan vijf zetels zijn”, zei Tom Franck die voor minister van Finan­ciën Johan Van Overtveldt (N-VA) de onderhandelingen voert in Londen, dit weekend in The Mail On Sunday. De grote banken lijken vooral voor Frankfurt, Parijs, Luxemburg of Dublin te kiezen, terwijl ook Amsterdam en de Maltese hoofdstad Valletta gretig naar gegadigden zoeken. Voor Brussel lijken enkel nog wat bedrijven te kiezen die in betaaldiensten gespecialiseerd zijn.

“Brussel is niet aantrekkelijk voor investeerders zolang er geen duidelijkheid is over het belastingstelsel hier”, zegt CEO Ingrid Ceusters van vastgoedgroep Hugo Ceusters. “Wij zitten in een netwerk van internationale vastgoedmakelaarsgroepen en ik hoor Brussel door die onduidelijkheid nooit noemen als vestigingsplaats van bedrijven die Londen ontvluchten door de Brexodus.”

VBO-topman Pieter Timmermans beseft het probleem. “Dit geldt niet enkel voor de Brexit, maar voor alle buitenlandse investeringen. We kunnen maar hopen dat de regering ­effectief vóór 21 juli duidelijkheid verschaft, zoals aangekondigd.”

Graaf Paul Buysse, die de Brexit-werkgroep van de regering voorzit, vindt dat ons land een tandje moet bijsteken. “De initiatieven om bedrijven naar hier te halen zijn te beperkt. Ik vind dat we in de eerste plaats moeten kijken naar de Europese instellingen die niet in Londen kunnen blijven na de uittreding en daarop azen. Maar daarvoor is er eerst een inventaris ­nodig, en bij mijn weten is die er niet.”

Ondertussen blijft het voor de Belgische bedrijven sidderen en beven of er een harde of een zachte Brexit komt. “In het slechtste geval gaan onze ­bedrijven voor 1,6 miljard euro aan invoerrechten betalen om hun goederen naar het Verenigd Koninkrijk uit te voeren”, zegt hoofdeconoom Koen De Leus van BNP Paribas Fortis. “Onze transporteurs gaan dan ook 20 minuten tot een halfuur aan de douane verliezen voor controles.”

Kredietverzekeraar Atradius denkt dan weer dat de faillissementen in ons land met 1,3 procent kunnen stijgen. Dat zouden er zo’n 130 extra per jaar zijn. Vooral de voedingssector (met onder meer koekjes, pralines en bier), de chemie en de textielsector (tapijten, gordijnen, matrasstoffen, ...) zijn ongerust over de toekomst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen