Medewerkster dierenwinkel vindt ontsnapte ara terug... en wil hem nooit meer kwijt

© Chelsey Bril

De weggevlogen blauw-gele ara Nala van Tom & Co uit Ieper is terecht. Een van de medewerksters van de dierenwinkel kon in haar vrije tijd de vogel opsporen en met de hulp van de brandweer uit een boom plukken. De medewerkster voelt nu zo een sterke band met het dier dat ze hoopt de nodige centen te vinden om het dier zelf in huis te halen.

Tommy Huyghebaert

“Nala was vrijdagmorgen weggevlogen uit de winkel. Vermoedelijk schrok de ara op van een of ander geluid. De vier maanden jonge vogel was nog maar sinds zondag in onze winkel. We dachten dat Nala gekortwiekt was en niet meer kon wegvliegen, maar blijkbaar klopte dat niet helemaal”, zegt zaakvoerder Guy Piret.

Omdat de papegaai een waarde heeft van om en bij de 2.000 euro startte Guy Piret een opsporingsactie via sociale media. In geen tijd werd het bericht ongeveer 1.400 keer gedeeld en door meer dan 20.000 mensen bekeken. “Ik loofde een beloning van 250 euro uit voor de gouden tip. Heel wat mensen gingen ook effectief op zoek en waren heel erg bezig met de verdwijning. Ze signaleerden ons dat ze Nala ergens hadden gespot of kwamen meerdere keren per dag naar de winkel om te vragen of onze ara al veilig en wel terug was.”

“Het lot”

Maar uiteindelijk was het Tom & Co-medewerkster Kim Dejonghe zelf die Nala zaterdagavond kon vangen. “Sinds de ara hier in Ieper is toegekomen, voel ik een speciale connectie met Nala. Ik was de enige die de vogel vertrouwde. Terwijl Nala naar iedereen beet, mocht ik de papegaai vasthouden en strelen. Het dier was echt op zijn gemak bij mij. Misschien is hij vrijdag ook gaan vliegen omdat ik die dag mijn verlofdag heb. Ik was er onmiddellijk het hart van in en ben op mijn vrije dag al beginnen zoeken. Zaterdag ging ik tijdens mijn middagpauze verder met mijn speurtocht en na sluitingstijd begon ik opnieuw.”

Met succes. Zaterdagavond werd Nala met de hulp van de brandweer uit een boom aan de Rijselsepoort geplukt. “Ik heb zelfs mijn hoogtevrees overwonnen voor Nala. Omdat hij alleen naar mij wilde komen ben ik meegegaan met de elevator van de brandweer. Toen Nala zag dat ik er bij was is ze dichterbij gekropen en kon ik haar vastnemen. Een moment dat ik nooit meer zal vergeten.”

Kim Dejonghe is intussen zo weg van de ara, dat ze hem zelf wil houden. “Ik krijg de beloning van mijn baas en ik hoop via een crowdfundactie de nodige centen te verzamelen om Nala te kunnen kopen. Ik geloof in het lot en geloof dat Nala mij als compagnon gekozen heeft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen