© AFP

‘Kinderhater’ giet giftig ontstoppingsmiddel in Akense speeltuin

Akense moeders durven niet meer naar de speeltuin met hun kleintjes. Sinds een week is de Duitse stad in de ban van speeltoestellen met daarop giftig ontstoppingsmiddel.

Wiel Beijer

Toen eerder deze week een tweejarig meisje zittend op een bankje in de speeltuin in het Westpark in Aken likte aan een ijsje en daarbij giftige witte korreltjes ontstoppingsmiddel in de mond kreeg, was de maat vol voor justitie. Kort daarvoor waren namelijk ook al twee kleine kinderen lichtgewond geraakt nadat zij in een andere speeltuin in aanraking waren gekomen met dit giftige spul.

Het Openaar Ministerie in Aken vervolgt een eventuele dader van het strooien met dit ontstoppingsmiddel wegens poging tot doodslag, laat hoofd officier van justitie Katja Schlenkermann-Pitts weten. Voor de tip die leidt tot aanhouding van de strooier is een beloning uitgeloofd van 3000 euro.

Brandwonden

De dader wordt poging tot doodslag ten laste gelegd omdat het tweejarig meisje in het ziekenhuis verpleegd moest worden. Dit kind raakte slechts lichtgewond. Maar als peuters een grotere hoeveelheid binnenkrijgen, kunnen zij daar wel degelijk aan overlijden. Eerder raakten elders in de stad minstens twee kinderen gewond na het spelen op speeltoestellen. Een kind raakte gewond aan de handen na het aanraken van een speeltoestel, een ander liep brandwonden op nadat het op een speeltoestel was gaan zitten.

Na het incident deze week in de speeltuin in het Westpark werd de speeltuin grondig gereinigd door de brandweer. Ook werden alle zitbanken gedemonteerd en elders schoongespoten. De grotere speeltuin blijft vooralsnog op slot. De kleinere voor peuters is wel weer toegankelijk. De Akense politie heeft gisteren een speciale opsporingseenheid samengesteld voor deze zaak. “Daarnaast surveilleren onze mensen vaker dan normaal in en rond speeltuinen”, zegt een woordvoerder van de Akense politie. Dat is een grote extra belasting voor het korps. Aken telt maar liefst 217 grotere en kleine speeltuinen en 17 openbare grillplaatsen met speeltoestellen.

Idioot

Moeders met jonge kinderen zijn er ondertussen niet gerust op. „Hier is een idioot aan het werk die een hekel moet hebben aan spelende kinderen. Volgens mij is het een gestoorde buurtbewoner. Zwervers en junks doen zoiets niet. Die zijn altijd heel aardig tegen onze kinderen. Eerder werden er al stickers geplakt met de tekst dat de kinderen niet mogen schreeuwen als zij hier spelen. In het ‘moeder en kind-huis’ hoorde ik dat in zandbakken ook al glasscherven, scheermesjes en spijkers zijn gevonden. Als mijn zoontje Raphael van twee in een zandbak wil spelen, controleer ik die eerst zelf. Ik ben boos dat zo iets ziekelijks gebeurt”, zegt buurtbewoonster Ela Geis, die met haar zoontje door het park wandelt. Volgens een andere buurtbewoonster, Anna Mesenholl, begon de ellende in de herfst.

“Toen werd hondenpoep gesmeerd aan de stangen van de schommels. Mijn zoontje van vijf had zijn handen vol poep. Van het ontstoppingsmiddel heb ik gelukkig niets meegekregen. Een vriend waarschuwde mij tijdig hier niet te komen spelen. We gaan nu elders naar de speeltuin. Hier komen we voorlopig niet meer. Zo jammer, want dit is een kinderrijke buurt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer