Direct naar artikelinhoud
review

Soulwax mept Best Kept Secret knock-out: olifant in de porseleinwinkel

Soulwax op Best Kept Secret.Beeld Franky Verdickt

Op Best Kept Secret viel alles in de plooi voor Soulwax. De tracks uit het nieuwe From DEEWEE sloten naadloos aan op hun Nite Versions. De dynamiek was top. De fans gingen door het lint. Banzaï!

Tèk! Tèk! Tèk! Soulwax liet drummer Blake Davies de show starten met kurkdroog repetitief gemep op de snaredrum. Want de drummers zijn, zoals u intussen weet, de kern van het fonkelnieuwe Soulwaxgeluid. Met succes: toen de donderende drumintro van 'Do You Want To Get Into Trouble' door de tent daverde, steeg een fel herkenningsapplaus op.

Vloer van rubber

Het op hits beluste publiek werd een eerste keer uitzinnig bij de Nite Version van 'KracK'.  Dat dol, aan disco schatplichtig elektropunknummer liet iedereen als gek op -en neerspringen zodat de plankenvloer onder ons van rubber leek.

Wat een genot om Igor Cavalera's zweterig kop in close-up op de videoschermen te zien tijdens de stormramintro van 'Missing Wires'

Wat een genot om Igor Cavalera's zweterig kop in close-up op de videoschermen te zien tijdens de stormramintro van 'Missing Wires'. De voormalige Sepulturadrummer claimde die song haast op Best Kept Secret. En kijk, iedereen zong 'm mee. Soulwax heeft er een fraaie cultclassic mee te pakken.

Vloer van rubber
Beeld Franky Verdickt

Laboratten

Ook weer intrigerend om te zien: de wisselwerking tussen de drie zwoegende, dierlijke drummers en de beheerste laboratten Stephen (mét leesbril) en David, die achter hun monsterachtige mengpaneel en synths de boel beteugelden.

Hoe fuckin' briljant was het trouwens om Laima Leyton (Igors vrouw!) nu en dan onderkoeld Portugees parlando over de synthbruggetjes te laten draperen. Geen idee wát ze precies zei maar het klonk dreigend en sexy tegelijk.

Hoe fuckin' briljant was het trouwens om Laima Leyton (Igors vrouw!) nu en dan onderkoeld Portugees parlando over de synthbruggetjes te laten draperen

Hotsen en botsen

Bommetjes? 'Another Excuse', bliepende elektro die door de tent galoppeerde als een olifant door een porseleinwinkel. U werd knetter en opteerde vrolijk voor het luchtruim, zoals dat hoort. Of 'E Talking' in de mix met 'Moscow Diskow' van Telex: hotsen en botsen op een groove die we tien jaar na zijn ontstaan nog steeds niet beu zijn.

Hotsen en botsen
Beeld Franky Verdickt

Soulwax bewees in Hilvarenbeek dat de aanhouder wint. Zijn formule is die van Nu en Morgen. Zijn navolgers trekken ongetwijfeld grote ogen in de coulissen. Niet slecht voor een stelletje men in suits.

Gezien op Best Kept Secret.

Soulwax speelt op zondag 2 juli op Rock Werchter.