© AFP

Jambon na aanslag in Londen: “Nog geen reden om onze moskeeën te beveiligen”

In ons land neemt minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een afwachtende houding aan na de aanslag op moskeebezoekers in Londen.

“Over de situatie in Londen hebben we nog te weinig informatie om die te kunnen beoordelen”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jambon. Er is volgens Binnenlandse Zaken voorlopig dan ook geen reden om moskeeën in ons land te beveiligen. “Onze politiediensten moeten altijd alert zijn, maar op dit moment is er geen aanleiding om maatregelen te nemen. Wat niet wegneemt dat de politie altijd zal ingrijpen als er grenzen overschreden worden.”

De aanslag in Londen was een rabiate uiting van islamofobie. Dat moslimhaat ook in ons land een steeds groter probleem wordt blijkt uit de cijfers van Unia. De stichting onderzocht in 2010 nog 187 dossiers van islamofobie, in 2016 waren er al 348 klachten.

In die stijging ziet ook Unia twee tegengestelde tendensen. "Enerzijds merken we dat de grens van wat mensen toelaatbaar gedrag vinden tegenover minderheden is opgeschoven. De reflex 'ik zeg wat ik denk' is er meer dan ooit. Niet enkel op sociale media, maar ook op straat. De forse toename in het aantal meldingen bij ons wijst er duidelijk op dat mensen sneller aan de alarmbel trekken bij ongepast gedrag. Zowel formeel als via sociale media trouwens. De angst zit erin, er is meer argwaan tussen mensen. Vandaag zitten we in een confrontatiemaatschappij, waarin meer mensen geneigd zijn zich op te sluiten in zijn of haar gemeenschap. Het samenleven wordt zo bedreigd. Positieve initiatieven die bruggen bouwen, moeten in de verf gezet worden, want die zijn er zeker ook. Desalniettemin lijkt het duidelijk dat de relatie tussen moslims en niet-moslims op scherp staat."

Terrorist?

Intussen laait in Engeland de discussie op over de classificatie van de aanslag. In tegenstelling tot bij andere aanslagen, wordt er nu niet gesproken over een terrorist, wat onder andere bij JK Rowling, de auteur van Harry Potter, een cynische reactie op Twitter uitlokte.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: Man rijdt bewust in op voetgangers aan Londense moskee: "ik dood alle moslims"

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer