Direct naar artikelinhoud
Expo

Kunst in tijden van crisis of gewone mensen met ongewone verlangens? Deze tien expo's mag u deze week niet missen

.Beeld Katlijn Blanchaert

U loopt constant verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek: De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit. 

1. Documenta 14

Deze vijfjaarlijkse hoogmis van actuele beeldende kunst vindt dit jaar uitzonderlijk niet enkel plaats in Kassel, maar ook in Athene, het symbolische hart van de wereldwijde crisis. Onzekerheid en polarisatie worden vertaald in pakweg een fotoreeks vanuit Athene, of een video van Bill Viola waarin wachtende mensen een machteloze massa verworden. Kunst met de vinger aan de pols, honderd dagen lang.

Lees hier ons verslag over Documenta 14 en de Belgische kunstenaars die er te zien zijn.

Lees hier ons interview met Dieter Roelstraete, een ex-punker die het schopte tot co-curator van Documenta 14. 

Tot 17 september in Kassel. documenta14.de 

The Parthenon of Books' van de Argentijnse artist Marta Minujin op Documenta 14Beeld EPA

2. De ontdekking van Mondriaan

Liefhebbers van moderne kunst keken al een tijdje verlekkerd uit naar de expo De ontdekking van Mondriaan. De beste componist van de 20ste eeuw, vindt curator Benno Tempel. "Toch begrijpt nog lang niet iedereen wat er nu zo geniaal is aan al dat rood-geel-blauw." We kunnen hier alvast verklappen dat gaat over ritme, beweging en harmonie. "Ik zou het mooi vinden als mensen hier buiten komen met het gevoel alsof ze net vijf koppen koffie na elkaar hebben uitgedronken.”

Lees hier ons interview met curator Benno Tempel over het genie Mondriaan. 

Tot 24/9 in Gemeentemuseum, Den Haag. gemeentemuseum.nl 

Composition with Large Red Plane, Yellow, Black, Gray and BlueBeeld RV Gemeentemuseum Den Haag

3. Manufactories of Caring Space-time

Wie het kleine niet eert, loopt beter niet langs bij het Museum voor Schone Kunsten Gent. Of net wel. Slinkachu vormt er het boegbeeld van Manufactories of Caring Space-time, een expo die focust op al waar je snel overheen kijkt: je omgeving en je medemens.

Lees hier ons verslag over Manufactories of Caring Space-time. 

Tot 27/8 in MSK, Gent. mskgent.be  

Slinkachu Antwerpen · 4 mei 2012 ·Beeld rv

4.  Sauvage

Fotografe Katlijn Blanchaert laat zich inspireren door Carl Jung: "Iedereen draagt een schaduw", zei Jung, "en hoe minder hij is belichaamd in het bewuste leven van het individu, des te zwarter deze is." Blanchaert zoekt de intimiteit op bij gewone mensen met ongewone verlangens. Ze ontmoette hen in hotelkamers en nachtclubs, ver weg van hun alledaagse leven. 

Tot 25/6 in 44 Gallery, Brugge. 44gallery.be 

4.  Sauvage
Beeld Katlijn Blanchaert

5. Museum M

Na vijf maanden heeft Museum M in Leuven opnieuw de deuren geopend. Met vers gewitte muren, maar ook met een nieuwe insteek: geen statische tentoonstellingen meer, maar dynamische verhalen. In een maatschappij die wordt gedomineerd door beelden, wil M de bezoeker kritisch laten kijken. Met veel vragen en opdrachten die de bezoekers doen nadenken én een test om uw kijk-DNA te analyseren.

Lees hier ons verslag over het vernieuwde museum M. 

Museum M in Leuven. mleuven.be 

Bezoekers aan Museum M leren beter kijken door zelf te tekenen.Beeld Thomas Legrève

6. Rik Wouters, retrospectieve

Toegegeven, de Mechelse schilder genoot de afgelopen jaren al heel wat aandacht, maar toch is deze retrospectieve een uitstapje meer dan waard. Tweehonderd werken vol licht en kleur. Rep u, want het is bijna voorbij.

Tot 2/7 in het KMSK, Brussel. fine-arts-museum.be 

Rik Wouters, Zittend naakt op de rand van het bed, 1914Beeld Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel

7. The Beauty of the Beast

Van het klassieke 'stilleven met kip' tot een taart van dode kuikentjes: de veelzijdige expo The Beauty of the Beast viert de schoonheid en symboliek van het dier doorheen de eeuwen. Maar het is niet een en al idylle, want wat doen we die beesten toch aan?

Lees hier ons verslag over The Beauty of the Beast. 

Tot 15/10 in Kasteel d'Ursel, Hingene. kasteeldursel.be 

Karin BorghoutsBeeld rv Karin Borghouts

8. Margiela, de Hermès jaren

Hij stond voor underground, provocatie en grunge, en dan tekende Martin Margiela eind jaren 90 doodleuk bij het Franse luxelabel Hermès - de modewereld reageerde gechoqueerd. Maar deze prachtig vormgegeven tentoonstelling (door het mysterie Margiela himself) laat zien hoe vruchtbaar dit bijzondere huwelijk was. Zeker niet alleen voor fashionistas.

Lees hier onze recensie van Margiela, de Hermèes jaren. 

Tot 27/8 in het MoMu, Antwerpen. momu.be 

Martin MargielaBeeld Onbekend

9. I am You

Gordon Parks verrichtte wonderen voor de emancipatie van de zwarte bevolking in de VS. Of zoals Time ooit schreef: "Even zwierig bewoog Parks zich op Parijse modeshows en tussen beroemdheden als tussen arme gezinnen in Harlem of Black Panther-leden in Oakland". In FOAM kan u nu een greep uit het omvangrijke oeuvre van dit energieke multitalent bewonderen.

Lees hier ons verslag over I Am You. 

Tot 17/9 in FOAM, Amsterdam. foam.org 

Department Store, Mobile, Alabama, 1956Beeld rv (c) photograph by Gordon Parks. Courtesy of and copyright The Gordon Parks Foundation

10. Museum De Reede

Dik 200 etsen, litho's, tekeningen en gravuren van Munch, Goya en Rops: Harry Rutten, een oud-reder, vergelijkt zijn collectie met een uit de hand gelopen postzegelverzameling. Maar dan wel een waar hij zopas een gloednieuw privémuseum voor heeft geopend, aan de Antwerpse Scheldekaaien. Eentje uit liefde voor de grafiek.

Lees hier ons verslag over Museum De Reede. 

Museum De Reede in Antwerpen. museum-dereede.com 

museum De ReedeBeeld Thomas Legrève