Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Een gebroken hart? Soms gaat de pijn niet weg

Een gebroken hart? Soms gaat de pijn niet weg
Beeld Thinkstock

Heelt de tijd alle wonden? Volgens een groep Britse wetenschappers alvast niet. Zij ontdekten dat je na een grote emotionele schok, zoals de dood of het vertrek van een geliefde, permanente schade aan het hart kunt oplopen.

Een grote schok die ervoor zorgt dat je hart beschadigd geraakt. Het vat het gebroken hartsyndroom, dat in de jaren negentig voor het eerst in Japan werd beschreven en bijvoorbeeld kan optreden als je partner je verlaat of sterft, samen. Lange tijd werd aangenomen dat tako-tsubo, zoals het syndroom soms wordt genoemd, louter tijdelijke effecten had. Nu wordt na een onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Journal of the American Society of Echocardiography, door wetenschappers van de University of Aberdeen duidelijk dat er soms permanente schade optreedt.

'Een volledig herstel duurt langer of zal misschien nooit optreden'
Cardioloog Metin Avkiran, medisch directeur van de Britse Hartstichting

Zij volgden maandenlang 52 patiënten tussen de 28 en 87 jaar en maakten verschillende MRI-scans om te kijken hoe hun hartspier functioneerde. Zo bleek dat de pompfunctie van het hart was aangetast en dat een deel van de spier vervangen was door littekenweefsel, waardoor het niet meer goed kan samentrekken. Volgens de onderzoekers zouden deze bevindingen een verklaring kunnen vormen voor de overlevingskansen van patiënten die lijden aan tako-tsubo. Die komen immers nagenoeg overeen met mensen die een hartaanval hebben overleefd.

Drieduizend patiënten

“Deze studie toont aan dat de hartfunctie bij sommige patiënten tot vier maanden na het trauma abnormaal blijft”, zegt cardioloog en medisch directeur van de Britse Hartstichting Metin Avkiran, die de studie financieel ondersteunde, tegen de BBC. “Het is zorgwekkend dat er op de hartspier van deze patiënten littekenweefsel ontstaat. Daardoor kan een volledig herstel veel langer duren of, gezien de huidige zorg, misschien wel nooit optreden. We moeten dringend een nieuwe en meer effectieve behandeling vinden voor deze aandoening.”

In het Verenigd Koninkrijk krijgen naar schatting jaarlijks drieduizend mensen te maken met het gebroken hartsyndroom. Negentig procent van de patiënten is een vrouw en in zeventig procent van de gevallen ligt acute emotionele stress aan de basis van de aandoening.