© Dolph Cantrijn/Hollandse Hoogte

Antwerpse vacatures voor bouwsector zitten in de lift

De jobs in de bouwsector liggen voor het grijpen. In de provincie Antwerpen is het aantal vacatures in één jaar tijd met 52% gestegen. Niet alleen bedienden, ook arbeiders vinden sneller werk.

christof willocx

VDAB ontving in juli vorig jaar in de provincie Antwerpen 2.725 vacatures voor de bouwsector. In juli van dit jaar was dat aantal gestegen tot 4.146 vacatures. “De bouwsector profiteert van de economische heropleving”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw. “Zowel het aantal vacatures bij bedienden als arbeiders neemt toe.”

De toename bij de bedienden is vooral te danken aan de technologische revolutie van de laatste jaren. “Bouwbedrijven zoeken veel technische bedienden met een hogere opleiding. Het gaat onder meer om ingenieurs en informaticaspecialisten. Een ingenieur in de bouw moet bijvoorbeeld het energiebesparend effect van een nieuw gebouw kunnen berekenen en moet een drone kunnen aansturen die over bestaande gebouwen vliegt om te controleren welk deeltje van een pand extra onderhoud nodig heeft. Die mensen zijn helaas niet zo makkelijk te vinden.”

Ook arbeiders zijn gegeerd

Opmerkelijk is dat niet alleen de vraag naar bedienden in de bouwsector toeneemt. Ook arbeiders vinden weer makkelijker een job. In 2014 waren er in de provincie Antwerpen 1.330 vacatures voor bouwarbeiders. Dat aantal steeg vorig jaar naar 1.442. Ook dit jaar is er in de meeste maanden een stijging van het aantal vacatures. “Dat komt door de vergrijzing”, zegt Marc Dillen. “Veel arbeiders in de bouw gaan met pensioen, waardoor er nood is aan vervanging. Wie vandaag een job zoekt als bouwarbeider en de juiste vaardigheden heeft, vindt vrijwel zeker een job.”

© GVA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER