© Catwalkpictures / Gucci

Dure ‘Made in Italy’-zonnebrillen zouden niet in Italië, maar in China gemaakt worden

Zonnebrillen van Gucci en Brioni worden in Italië vervaardigd, althans dat claimen de Italiaanse luxemerken. Maar nu moet moederbedrijf Kering zich voor de rechter verantwoorden omdat de brillen (gedeeltelijk) van Chinese makelij zijn.

vwh

De brillenwinkel Selima Optique in het Amerikaanse Santa Monica, die ook een filiaal heeft in New York en Parijs, beweert dat ‘made in Italy’ in veel gevallen niet strookt met de werkelijkheid en daagt Kering Eyewear voor de rechter. Deze Franse holding beheert luxemerken zoals Brioni, Gucci en Yves Saint Laurent en laat uitschijnen dat de brillen van de ontwerpers een Italiaans product zijn, terwijl een deel van de productie in China plaatsvindt.

“In realiteit worden de producten van de beschuldigde partij, of vrijwel alle delen van hun producten, in China gemaakt. In het beste geval worden ze verzonden naar Italië voor de definitieve montage en verpakking. Dan volgt de export”, staat er in de gerechtelijke documenten die modesite The Fashion Law kon inkijken.

Strenge wet

De link met Italië zou te klein zijn om het keurmerk ‘made in Italy’ waardig te zijn. Zelfs al zijn er bepaalde onderdelen in het land gemaakt, dan nog moet een product voldoen aan de strenge normen van een Italiaanse wet uit 2009. Die waakt over de reputatie van Italiaanse luxegoederen en eist dat items die het label krijgen volledig in Italië zijn vervaardigd.

Bedrog

Selima Optique noemt de foutieve labeling bedrieglijk voor de groothandelaren en de consumenten die een dure prijs betalen voor de ‘Italiaanse’ brillen. Kering verwerpt de aantijgingen volledig. Het bedrijf zegt in een statement aan The Hollywood Reporter dat de accessoires wél in Italië worden gemaakt en ze wetgeving respecteren. Een zaak met alle betrokken partijen van het productieproces moet nu uitsluitsel bieden.

Eerder maakte ook de Britse krant The Guardian bekend dat luxemerk Louis Vuitton, dat onder moederbedrijf LVMH valt, zijn dure schoenen met label 'Made in Italy' in Roemenië laat produceren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer