© talentenwerf

Stad Antwerpen laat werkzoekenden in bouwsector ervaring opdoen tijdens ‘stage’

Omdat in de bouwsector een aantal knelpuntberoepen niet ingevuld raken, rekruteert de stad Antwerpen werkzoekenden die een werfopleiding willen volgen.

Rebecca Van Remoortere

De bouwsector kampt met een tekort aan onder meer dekvloerleggers, betonmixerchauffeurs en industriële schilders. Talentenwerf, job- en opleidingspunt voor de Antwerpse bouwsector, wil daar iets aan doen. Daarvoor werkt het samen met verschillende bouwbedrijven. Werkzoekenden kunnen zich aanmelden om een werfopleiding te volgen, specifiek gericht op een van de knelpuntberoepen. “Na een vooropleiding en eerste selectie krijgen de kandidaten theorie- en praktijklessen in een competentiecentrum van VDAB”, vertelt Dieter Carré, coördinator Talentenwerf. “Ze leren er de basistechnieken en veiligheidsregels die gelden op een werf. Na die opleiding die afhankelijk van het beroep enkele weken duurt, krijgen de kandidaten de kans om verder te werken op een werf waar ze de knepen van het vak leren. Het is een soort stage, alleen worden de kandidaten nog verder opgeleid ter plaatse en wordt niet verwacht dat ze al volledig kunnen meedraaien als werkkracht.”

Kinderopvang en vergoeding

In totaal start Talentenwerf binnenkort met vier verschillende opleiding in de provincie Antwerpen. In de Noorderkempen is er plaats voor zes dekvloerleggers of ‘chappers’. In Schoten, Mechelen en Heist-op-den-Berg worden acht betonmixerchauffeurs opgeleid. Nog in Schoten is er plaats voor acht toekomstige industriële schilders en in de Kempen worden evenveel CNC-operatoren opgeleid. “Zo’n 90% van de kandidaten die een opleiding succesvol afrondt, krijgt een vast contract in de bouwsector. Het is uiteindelijk de bedoeling om zo veel mogelijk knelpuntberoepen structureel in te vullen.”

Een vooropleiding of ervaring in de sector is niet nodig. “We kijken vooral naar zaken als interesse, affiniteit met de sector, motivatie en technisch inzicht.”

Talentenwerf werd opgericht in 2010 en heeft ondertussen al meer dan driehonderd arbeiders in de bouw aan werk geholpen. “Nog een voordeel aan onze opleidingen is dat de kandidaten hun statuut als werkzoekende behouden en hun werkloosheidsvergoeding of leefloon loopt ook gewoon door. De opleiding is gratis en de deelnemers krijgen een vergoeding voor verplaatsing en kinderopvang indien nodig”, aldus Carré.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER