Direct naar artikelinhoud
Coup cdH

Défi stelt strenge voorwaarden: "Milquet en De Decker moeten opstappen"

Défi-voorzitter Olivier MaingainBeeld BELGA

Défi stapt niet zomaar met cdH en MR in een regering. Het voormalige FDF eist eerst een 'ethische revolutie'. Dat betekent onder meer dat alle politici van PS, MR en cdH die in opspraak zijn gekomen, moeten opstappen. Défi neemt onder meer Joëlle Milquet (cdH) en Armand De Decker (MR) in het vizier.

CdH-voorzitter Benoit Lutgen gooide gisteren de knuppel in het hoenderhok door op te stappen uit alle regeringen waarin de PS zit, met name de Waalse, de Brusselse en de Franse Gemeenschapsregering. Nu is het uitkijken welke partijen met het cdH aan tafel willen om een nieuwe regering te vormen.

De MR lijkt daarbij incontournable, maar in Brussel is ook een sleutelrol weggelegd voor Défi. Zonder hun 12 zetels kunnen cdH en MR langs Franstalige kant geen alternatieve meerderheid vormen. En Défi wil haar huid duur verkopen, zo blijkt na een lange vergadering van de partijtop. De partij koppelt strenge voorwaarden aan regeringsdeelname: alle mandatarissen van PS, MR en cdH die in opspraak zijn gekomen, moeten opstappen.

'Alle partijen die mee willen onderhandelen, moeten bewijzen dat ze deontologisch handelen'
Bernard Clerfayt (Défi)

"Alle partijen die mee willen onderhandelen, moeten bewijzen dat ze deontologisch handelen", zegt Défi-zwaargewicht Bernard Clerfayt aan de VRT. "Wij kunnen niet meer dag na dag, krant na krant nieuwe schandalen leren."

Voorzitter Olivier Maingain noemt namen. "Stéphane Moreau (PS) zit nog steeds in de Luikse structuren, Armand De Decker (MR) is nog steeds parlementslid, en dat geldt ook voor Joëlle Milquet (cdH), die beschuldigd wordt van belangenvermenging. Zij moeten zich allemaal terugtrekken uit hun politieke mandaten."

Défi wil na de verkiezingen van 2019 een volledig cumulverbod: parlementsleden mogen daarnaast niet langer ook schepen of burgemeester zijn. Met het pleidooi voor een 'ethische revolutie' plaatst Défi zich op dezelfde lijn als Ecolo. De Franstalige groenen komen morgen met eigen voorstellen rond politiek en ethiek.

Nog voor de oproep van Défi leek MR het appel om een zuivere politiek al gehoord te hebben. Christophe Pourtois werd alvast door zijn partij gedwongen om op te stappen als OCMW-raadslid in Brussel. Pourtois kwam vorige week in opspraak toen bleek dat hij meer dan 100.000 euro  per jaar verdiende in raden van bestuur van de Brusselse ziekenhuissector.

Geluidsnormen

Défi stelt niet enkel voorwaarden op deontologisch vlak. De partij eist ook dat de partijen die mee onderhandelen zich achter de strenge Brusselse geluidsnormen en het verbod op nachtvluchten scharen. Daarmee viseren ze de MR, die vanuit de federale regering die geluidsnormen steeds bekritiseerd heeft, onder druk van coalitiepartner N-VA. Die eis inwilligen zou dus weleens een crisis in de federale regering kunnen inluiden. Zo komen de Franstalige liberalen tussen twee vuren te staan. 

De MR reageert voorlopig niet op de voorwaarden van Défi. De liberalen wachten in de eerste plaats op verduidelijking van de plannen van cdH: "Wij hebben ons antwoord op de oproep van Lutgen gegeven, het is nu aan hem om duidelijk te maken wat zijn doelstellingen, zijn intenties en zijn project zijn", klinkt het bij voorzitter Olivier Chastel.

Morgen zitten cdH, MR, Défi voor het eerst samen voor een "constructieve dialoog", aldus Lutgen. Ecolo is het niet eens met de door cdH voorgestelde agenda, en bedankt voor de uitnodiging.