© Shutterstock

Helpt cannabis tegen pijnlijke maandstonden?

Dat mensen die aan chronische pijn lijden soms hun toevlucht zoeken tot cannabis is al lang geen geheim meer. Maar in New York zou het binnenkort ook wel eens toegestaan kunnen worden om het te gebruiken om de pijn van maandstonden te verlichten. Maar helpt het ook echt?

flb

Al in 29 Amerikaanse staten is het legaal om cannabis te gebruiken om daarmee de pijn van bepaalde ziekten te verlichten. Het gaat onder andere om aids, ernstige misselijkheid en spasmen, maar binnenkort zou dus ook maandstonden wel eens aan dat rijtje toegevoegd kunnen worden. "Medische marihuana kan heel wat van de menstruatiepijn verlichten", klinkt het in het wetsontwerp.

Bestaat daar ook wetenschappelijk bewijsmateriaal voor? "Niet echt", zegt Dr. Penny Whiting die onderzoek doet naar de werkzame stof cannabinoïde die in wiet zit. Al moet ze toegeven dat dat komt omdat er te weinig onderzoek wordt gedaan naar menstruatiepijn in die context. Uit haar voorgaande studies bleek wel dat de cannabinoïden chronische pijn en spasmen helpen verlichten en dat er een miniem bewijs is dat het ook helpt om misselijkheid en overgeven te bestrijden na chemotherapie en slaapstoornissen.

Marihuanatampons

Opvallend genoeg duiken in de VS al marihuanatampons op. Ze worden op de markt gebracht door het Californische merk Foria en ze vangen niet alleen het bloed op, maar maken tegelijk ook dat cannabinoïden worden opgenomen door de vaginawand zodat die geen pijnsignalen doorsturen naar de hersenen. Maar daar is eveneens nog extra wetenschappelijk onderzoek naar nodig, al tonen recensies aan dat zo'n tampon na twintig minuten echt al zou helpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer