Nog een effect van de hitte: bruin water uit de kraan (en dit doet u eraan)

Het is al zo warm en dan komt er ook nog eens bruin water uit de kraan. “Geen paniek. Het ziet er misschien niet uit, het is niet schadelijk voor de gezondheid. Toch raden we aan er niet van te drinken of tijdelijk niet te wassen”, klinkt het bij De Watergroep.

tg

Stel je voor. Je bent aan het douchen en ineens komt er bruin water uit de doucheknop. Of je wil een glas water drinken en het water dat uit de kraan is precies uit de beek geschept.

“Nogal wat leidingen in ons land zijn nog altijd in gietijzer. In geval van een sterk verhoogd debiet, wanner het zoals nu warm is en mensen veel meer water verbruiken dan normaal, bestaat de kans dat fijne ijzerdeeltjes die vastzitten op de binnenkant van de buizen opwoelen en beginnen te zweven in het leidingwater. Dat geeft die bruine verkleuring. Het ziet er niet uit, maar het is totaal onschadelijk”, zegt Kathleen De Schepper van De Watergroep.

Vitamine C

“Dat gebeurt niet alleen bij een verhoogd watergebruik, ook als we de stroomrichting in een leiding moeten veranderen door werken bijvoorbeeld. Dat probleem lost zichzelf op. Wanneer het blijft duren of er komen te veel klachten, gaan we ter plaatse en worden de leidingen gespoeld.”

En wat als het water in de wasmachine terecht komt? “Dat is niet zo leuk. Wanneer het gebeurt en er zitten bruine vlakken op het wasgoed, raden we aan alles opnieuw te wassen en te spoelen. Nog een tip, doe er wat vitamine C bij. Dat klinkt vreemd, maar het helpt wel om de vlekken weg te krijgen”, zegt Kathleen De Schepper.

Die merkt dat er bruin water uit de kraan stroomt, kan dat melden bij De Watergroep (Dewatergroep.be).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen