Direct naar artikelinhoud

Mobiele containerparken afvalintercommunale Ecowerf in Leuven groot succes

De afvalintercommunale Ecowerf richtte onlangs in twee wijken in Leuven telkens gedurende één dag een mobiel containerpark in waar omwonenden grofvuil, sloophout, klein gevaarlijke afval en dergelijke konden naartoe brengen. "Met in totaal 400 bezoekers en 7 ton ingezameld afval was dat telkens een groot succes", aldus Jos Artois van Ecowerf dinsdag in de wijk Sint-Maartensdal, waar Ecowerf opnieuw een dergelijk containerpark had ingericht.

Het gaat om een proefproject waarbij Ecowerf een andere dan de klassieke vormen van inzameling van afval uittest. Dit is volgens Artois nodig als we de cijfers op vlak van afvalinzameling nog verder willen doen stijgen. "In samenwerking met de stad Leuven hebben we als locaties voor deze mobiele containerparken aandachtswijken gekozen waar vele mensen wonen die niet beschikken over een wagen en voor wie het moeilijk is om een bezoek te brengen aan het containerpark."

Tijdens de eerste twee edities in de wijken Schorenshof (Wilsele) en Casablanca (Kessel-lo) werd in totaal meer dan 7 ton afval ingezameld waarvan 1.800 kilo grofvuil, 3.240 kilo sloophout en 1.209 kilo afgedankte elektrische apparaten.

Dit najaar wordt dit initiatief op diezelfde plaatsen nog eens herhaald. Artois wil het initiatief volgend jaar herhalen en uitbreiden, ook naar andere steden in het arrondissement Leuven, zoals Tienen. Ook andere afvalintercommunales in Halle-Vilvoorde organiseren dergelijke proefprojecten. De initiatieven worden overal financieel gesteund door de provincie Vlaams-Brabant.