Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Deal tussen Tories en DUP in gevaar? "Wij kunnen niet als vanzelfsprekend beschouwd worden"

Brits premier Theresa May.Beeld AP

Tien dagen nadat Brits eerste minister Theresa May zei dat een deal met de Democratic Unionist Party (DUP) in de maak was, lijkt die overeenkomst plots niet meer zo zeker. De rechtse Noord-Ierse partij heeft de premier gewaarschuwd dat ze "niet als vanzelfsprekend beschouwd kan worden", zo berichten Britse media.

De Conservatives van Theresa May ijveren voor een minderheidsregering met gedoogsteun van de DUP. Een dergelijke regeling zou garanderen dat ze de steun van de partij krijgen bij vertrouwensstemmingen en belangrijke begrotingsbeslissingen. Daags na de verkiezingen maakte May al bekend dat beide partijen de handen in elkaar zouden slaan. 

Maar bronnen binnen de partij hebben nu aan The Guardian gezegd dat de onderhandelingen "niet verlopen zoals we zouden verwachten". "De Conservatives moeten onze partij wat meer respect tonen", luidt het. 

De vertraging in de onderhandelingen lijkt toe te schrijven aan de zware financiële eisen van de DUP. Die wil onder andere meer openbare investeringen in Noord-Ierland. 

Het lijkt nu onwaarschijnlijk dat er een akkoord bereikt wordt voor koningin Elizabeth het regeerprogramma voor de komende twee jaar voorleest in het parlement. Op 28 juni wordt daarover gestemd. Als de DUP zich daarbij onthoudt, is de premier afhankelijk van al haar parlementsleden om het programma met een meerderheid van slechts twee stemmen goed te keuren.