© BELGA

Opschudding bij KBVB: François De Keersmaecker na 11 jaar bondsvoorzitter af?

Opschudding binnen de KBVB: zaterdag wordt de voorzitter van de voetbalbond verkozen en na elf jaar dreigt François De Keersmaecker zijn post als preses kwijt te zijn. Uit het niets is er plots een tegenkandidaat voor de verkiezingen: de 74-jarige Gérard Linard, voorzitter van de Waalse amateurvleugel (ACFF).

kvu

Linard was na het ontslag van Steven Martens anderhalf jaar CEO van de KBVB, tot november vorig jaar. En hij heeft in tegenstelling tot De Keersmaecker, machtige bondgenoten.

Zo wordt de nieuwe voorzitter door 22 stemgerechtigden middels een geheime stemming verkozen. Zeven stemmen komen van de Vlaamse amateurliga, zeven van Franstalige amateurs en acht van de Pro League, de profclubs dus.

In theorie kan De Keersmaecker rekenen op de Vlaamse amateurs. Lijnrecht daartegenover staat Linard, vertegenwoordiger van de Waalse amateurs. Cruciaal zijn dus de acht stemmen uit de Pro League, uitgebracht door ondervoorzitter Bart Verhaeghe (Club Brugge), Bruno Venanzi (Standard), Johan Timmermans (KV Mechelen), Mehdi Bayat (Charleroi), Joseph Allijns (KV Kortrijk), Daniel Spreutels (Anderlecht), Paul Van Der Schueren (OH Leuven) en Mieke Declercq (Zulte Waregem). En die steunen (grotendeels) Linard.

In de ogen van vele vertegenwoordigers van de profclubs, ondervoorzitter Verhaeghe op kop, is De Keersmacker geen geschikte voorzitter meer van “het bedrijf KBVB”. Zo wordt hem verweten dat hij onvoldoende zijn verantwoordelijkheid nam voor het financiële wanbeleid bij de voetbalbond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal