“Militairen handelden perfect volgens het boekje”

“In de benen schieten, dat is iets voor in de film. Als je iemand moet uitschakelen, zoals in dit geval, mik je op de romp, waar je de meeste kans maakt om raak te schieten”, zegt een schietinstructeur van de politie. Intussen laat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) weten dat de militairen volledig volgens het boekje hebben gehandeld.

tg

“Bekijk maar de borden waar op geschoten wordt tijdens schietoefeningen. Het hoofd, de borst, de buikstreek. Dat zijn de plaatsen waar op gemikt moet worden indien het vuurwapen moet worden gebruikt om een verdachte uit te schakelen. In de benen schieten, dat is iets voor in de film.”

“De kans om raak te schieten als je op de benen zou mikken, is veel kleiner. Zeker in deze context zou het geen goed idee zijn. Als de man een tweede bom bij zich had, kon hij ze nog altijd tot ontploffing laten brengen wanneer hij in de benen was geraakt. Daarom geldt de regel: als je moet schieten, schiet je om uit te schakelen”, zegt de schietinstructeur.

Met de zware wapens en munitie van de militairen, is de kans groot dat zo een schot fataal is. Zeker wanneer vanop vrij korte afstand wordt gevuurd.

Protocol gevolgd

Zowel minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) als zijn collega van Defensie Steven Vandeput (N-VA) hebben intussen al bevestigd dat de militairen die de terrorist hebben uitgeschakeld volgens het boekje hebben gehandeld.

“Onze manschappen hebben een wel omschreven opdracht en werken volgens een protocol, waarover we geen verdere informatie wensen te geven”, zegt de minister van Defensie. Dat protocol geeft hen de opdracht om voor de veiligheid van de burger te zorgen. In geval van een aanslag, wat hier onmiddellijk duidelijk was, mogen ze de dader uitschakelen.

De militairen, die onlangs nog hun beklag deden over de operatie Homeland, krijgen nu langs alle kanten lof over hun kordaat optreden omdat ze wellicht een veel zwaardere aanslag hebben vermeden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer