© DBA

“Antigifcentrum zorgt voor besparing op gezondheidszorg”

Als iedereen met een vermoedelijke vergiftiging naar de spoed zou trekken, en dus niet naar het Antigifcentrum zou bellen, dan levert dat de gezondheidszorg miljoenen euro’s extra kosten op. Dat berekende de directeur van het Antigifcentrum Anne-Marie Descamps. In het jaarverslag van het Antigifcentrum wordt ook melding gemaakt van “grote bezorgdheden” op financieel gebied.

Het Antigifcentrum kreeg vorig jaar 55.254 oproepen en dat ligt in lijn met de voorgaande jaren. Er zijn iets minder oproepen met vragen om informatie, terwijl er wel iets meer oproepen waren voor reële blootstelling. De voornaamste oorzaken zijn blootstellingen aan geneesmiddelen, gevolgd door huishoudproducten, cosmetica, planten en paddenstoelen, voedingsmiddelen en fytosanitaire producten.

De meeste vergiftigingen vinden plaats in de woning of in de tuin. Ondanks alle waarschuwingen stijgt het aantal meldingen van kinderen die wascapsules innemen. Ook incidenten met corrosieve producten, zoals ontstopper en bleekwater, blijven stijgen.

In het kader van haar masterscriptie berekende Anne-Marie Descamps, administratief directeur van het Antigifcentrum, dat er op de gezondheidszorg bespaard kan worden, als nog meer mensen het Antigifcentrum contacteren, voor ze naar spoed gaan. Want van de 25.000 patiënten die rechtstreeks naar de spoed gaan, mag bijna de helft (11.500) na ambulante verzorging naar huis. Stel dat deze 11.500 mensen eerst het Antigifcentrum zouden bellen - samen met de ruim 30.000 die dat nu al doen - dan kost dat 1 miljoen euro. Als de 30.000 mensen die nu het antigifcentrum bellen, eerst naar de spoed zouden gaan, samen met de 11.500 die dat nu al doen, dan kost dat de gezondheidszorg meer dan 7 miljoen euro.

Het Antigifcentrum trekt wel aan de alarmbel over haar financiën. “Jaren van besparingen en uiterst zuinig beleid eisen hun tol bij een organisatie waarbij personeelskosten de grootste kostenfactor uitmaken”, schrijven dr. Martine Mostin en Anne-Marie Descamps in het jaarverslag. “Onzekerheid over de subsidies en extreem late uitbetaling ondermijnen de uit te voeren beleidsstrategie en vormen een niet te onderschatten bedreiging van de werking op middellange termijn.”

Het Antigifcentrum is bereikbaar op 070/245.245 of www.antigifcentrum.be

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer