© EPA

Toch hondenvlees op het menu op festival waar hondenvlees verboden zou worden

Het is een jaarlijks traditie: het gastronomische lychee- en hondenfestival dat in de Chinese stad Yulin wordt gehouden op 21 juni. Op het menu van het festival? Hondenvlees. En dat was ook dit jaar het geval, ondanks hevige protesten en geruchten dat het festival zou worden afgeschaft en dat hondenvlees verboden zou worden.

lbo

Het is nog maar een maand geleden dat dierenbeschermingorganisatie Humane Society International bevestigde dat de Chinese autoriteiten de verkoop van hondenvlees op de komende editie van het festival zouden verbieden. Bovendien waren er ook geruchten dat het festival gewoon niet zou doorgaan. Maar de gemeente Yulin, waar het festival plaatsvindt, zegt dat ze het festival niet kan verbieden omdat de gemeente het festival zelf niet organiseert.

© AFP

Maar ondanks dat verbod kwamen er woensdag in de straten van Yulin toch heel wat stukjes hondenvlees terecht in de woks. Ieder jaar leidt dat tot opstootjes met activisten die honden proberen te redden voor ze geslacht worden.

De politie kwam uiteindelijk tot een compromis met de vleesverkopers: ze mochten maximaal het vlees van 2 honden verkopen. In praktijk bleek dat veel handelaars dit quotum overschreden.

Gestolen huisdieren

Jaarlijks worden meer dan 10.000 honden geslacht voor het traditionele feest. De omstandigheden waarin de honden om het leven komen, worden al langer aan de kaak gesteld door dierenrechtenactivisten. Zo worden de honden vaak doodgeslagen of levend gekookt. Bovendien blijken veel honden gestolen huisdieren te zijn.

In heel China worden er per jaar tussen de 10 en 20 miljoen honden gedood voor consumptie.

© AFP

© EPA

© AFP

© AP

© EPA

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer