Direct naar artikelinhoud

Vanaf vandaag verboden om zwembad te vullen, gras te sproeien of auto te wassen

Vanaf vandaag verboden om zwembad te vullen, gras te sproeien of auto te wassen

Vanaf vandaag is er een verbod op het niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater. Door gazons niet langer te sproeien, auto's te wassen of een zwembad te vullen moet verspilling worden tegengegaan. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft aangekondigd dat er een algemeen sproeiverbod voor recreatieve doeleinden wordt uitgevaardigd dat in heel Vlaanderen van kracht is.

Ondanks de oproep tot zuinigheid in waterverbruik van vorige week vrijdag, zien watermaatschappijen een stijging van het verbruik met pieken tot 40 procent meer dan een gemiddelde dag, verklaarde minister Schauvliege in het waterproductiecentrum van Kluizen (Evergem).

Verbod

De waterstanden zijn laag in het Ijzerbekken, maar ook het Leiebekken en het Schelde-estuarium, waar de gouverneurs (net als in West-Vlaanderen) een capatatieverbod voorbereiden. Er zijn nog geen problemen voor de drinkwatervoorziening, maar op sommige locaties worden de productielimieten stilaan bereikt en een verdere meervraag naar water zou niet opgevangen kunnen worden, zo is te horen.

Daarom bereidt minister Schauvliege een verbod op niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater voor, dat vandaag al in gaat. Dat verbod is afdwingbaar, er kunnen bij overtredingen pv's opgesteld worden, maar op de eerste plaats rekent de minister erop dat de bevolking voldoende gezond verstand aan de orde legt om de noodzaak daarvan in te zien, zo klinkt het op haar kabinet. 

Wat mag wel en wat niet? 
Onder niet-noodzakelijke toepassingen vallen het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers, tenzij in het kader van normale activiteiten van daartoe gespecialiseerde ondernemingen, en in de gevallen waarin het afspuiten in de regelgeving of vergunning is opgelegd. Carwashbedrijven zullen dus hun activiteiten kunnen voortzetten.

Het (bij)vullen van particuliere zwem- en plonsbaden, vijvers of fonteinen is verboden, net als het besproeien van velden, binnenplaatsen, grasperken en tuinen, tenzij in het kader van de normale activiteiten van land- en tuinbouwondernemingen. Verder mogen straten, straatgreppels, stoepen, voetpaden en riolen niet gereinigd worden, evenmin daken, gevels, tenten, luifels en sportterreinen. Het verbod geldt niet voor wie put- of regenwater gebruikt of water uit zijn eigen vijver pompt.

'Watermaatschappijen komen in de problemen met hun aanbod aan drinkwater en moeten daardoor hun voorraden aanspreken'
Woordvoerder minister Schauvliege

"Geen paniek, wel bezorgdheid"

Jan Pauwels, woordvoerder van minister Schauvliege legt uit waarom de minister de maatregel trof: "Er is geen accuut waterprobleem. Er is dus zeker geen reden tot paniek, wel tot enige bezorgdheid. We willen de mensen oproepen om voorzichtiger om te springen met hun drinkwater. Watermaatschappijen komen namelijk in de problemen met hun aanbod aan drinkwater en moeten daardoor hun voorraden aanspreken."

"Sinds de oproep van minister Schauvliege vorige week vrijdag om minder drinkwater te gebruiken, is er een piek in het waterverbruik. Zo steeg het dagelijkse waterverbruik in Vlaanderen met 20 tot zelfs 40 procent."

"Mensen die zich niet houden aan het verbod, kunnen een boete krijgen. Hoe hoog die boetes zijn? Dat is aan de politie en het parket om dat te bepalen." Het verbod is voor onbepaalde duur van kracht, maar zodra het terug begint te regenen, zal het verbod geëvalueerd worden, luidt het nog.

"Ik wil benadrukken dat we dit verbod niet voor ons plezier invoeren. We willen de bevolking niet straffen. We hopen gewoon dat iedereen inziet dat we voorzichtiger moeten omspringen met ons drinkwater." Bedrijven en mensen die hun water hergebruiken ondervinden overigens geen problemen van dit verbod. "Zij mogen hun water gewoon blijven gebruiken. Carwashes kunnen dus gewoon openblijven", zegt de woordvoerder van de minister nog.

'Ik wil benadrukken dat we dit verbod niet voor ons plezier invoeren. We willen de bevolking niet straffen. We hopen gewoon dat iedereen inziet dat we voorzichtiger moeten omspringen met ons drinkwater'
Jan Pauwels, woordvoerder Joke Schauvliege
"Geen paniek, wel bezorgdheid"