Direct naar artikelinhoud
Explosie Brussel

Wat we nu weten over Oussama Zariouh, de dader van de mislukte aanslag in Brussel-Centraal

Oussama Zariouh.Beeld rv

Dinsdagavond heeft een man geprobeerd om een bom te laten ontploffen in de gangen onder het station Brussel-Centraal. De dader werd doodgeschoten. Wat weten we over hem?

De dader van de mislukte aanslag is geïdentificeerd als de 36-jarige Oussama Zariouh, een man van Marokkaanse nationaliteit die in Sint-Jans-Molenbeek woonde. Dat meldt het federaal parket. 

Zariouh zou sinds 2002 in ons land verblijven, waar hij eerst in Aalst woonde en daarna in verschillende Brusselse gemeentes waaronder Ukkel. Sinds 2013 woonde hij in Molenbeek. Hij was gescheiden en had geen kinderen.

De man was niet gekend voor terrorisme, maar was wel al in aanraking gekomen met de politie voor drugsfeiten. "Hij stond niet in de database van foreign terrorist fighters of genoteerd als geradicaliseerde, ook niet in een fase van vooronderzoek", zei de Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans aan Bruzz. "Hij is enkel in 2016 verdacht van drugsfeiten." Uit gerechtelijke bron kon Belga vernemen dat Zariouh alvast in België niet in de cel heeft gezeten. 

Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de man hulp kreeg bij het plannen of uitvoeren van zijn terreurdaad. Volgens Schepmans was hij een "solitair individu", of 'lone wolf'. 

Bij de huiszoeking in zijn woning werden chemicaliën en materiaal gevonden dat gebruikt kan worden voor het maken van explosieven. Volgens het parket zijn er aanwijzingen dat Zariouh zijn bom thuis heeft gemaakt. Ook zou hij sympathieën hebben gehad voor terreurorganisatie IS

De plaats van de mislukte aanslag in het station Brussel-Centraal.Beeld BELGA