© Victoriano Moreno

Verdeeldheid over park in Borgerhout: evenementen en zomerbar toestaan, of kiezen voor groen en rust?

De stad Antwerpen werkt aan een nieuwe toekomst voor het Te Boelaerpark in Borgerhout. Wordt het een evenementenpark? Sommige buurtbewoners zijn tegen en goten dat in een bezwaarschrift. Maar dat stuit dan weer op onbegrip bij andere mensen uit de wijk.

Dominique Piedfort

Op 30 juni start in het park het circusfestival Circus Boelaere, een organisatie van het CC Berchem. Ook de zomerbar opent dat weekend de deuren. Een week later maakt het park plaats voor Festival Flandrien, dat naar aanleiding van de Vlaamse feestdag, cultuur met wielrennen combineert. Dat is niet naar de zin van enkele buurtbewoners, waaronder Guido Jacobs. Als vroeger auditeur van de Raad van State haalt hij er de wet bij.

“De stad werkt aan een nieuw beheerplan voor het park, maar zonder inspraak. Twaalf mensen dienden een bezwaarschrift in. Want dit park moet terug naar de essentie. Alle evenementen hebben we de voorbije jaren gedoogd. Maar eigenlijk zijn die niet wettelijk en in strijd met het gewestplan. Het park moet een rust- en wandeloord zijn waar passieve recreatie is toegestaan. Dan gaat het om joggen of picknicken. Niet om wat er nu gebeurt. Het moet een park zijn voor iedereen.”

Een park voor iedereen, dan ook voor de jonge gezinnen die in de buurt kwamen wonen. Zij houden net van de animo die er in het park is gekomen. “Volgens mij gaat het niet om een generatiekloof. Ik ken ook iemand met jonge kinderen die geen evenementen in het park wil.”

© Wim Hendrix

“Zomerbar is broodroof”

Stephanie Vervoort is de zaakvoerster van café Gitschotel aan de Gitschotellei. Ook zij is tegen. “Alles wat in het park gebeurt, is voor mij broodroof”, zegt ze. “Aan de zomerbar verlies ik klanten.”

Koen Huybreghts is de sterkhouder van de Boelaer Buurt vzw. De vereniging die meewerkt aan Festival Flandrien en de zomerbar uitbaat. “Voor mij is het goed zoals het nu is. Een groot deel van het park, zoals het bosgedeelte, wordt nooit gestoord. Volgens mij gaat het om drie evenementen per jaar. De zomerbar is 27 halve dagen op een jaar open. Dan wordt er maniakaal gelet op overlast. Maar ik wil voorzichtig zijn. Ik vrees de polarisatie in de buurt. Daarom vind ik het goed dat het district de buurtbewoners aan de beurt laat komen.”

Om de kloof te dichten, houdt het district Borgerhout een buurtvergadering. Marij Preneel (Groen) is de districtsschepen van Wijkoverleg. “We zijn niet verplicht om die vergadering te houden. Want de toekomst van het park valt onder de bevoegdheid van de stad. Maar we moeten wel een evenwicht zien te vinden tussen het park als rustplek en als ontmoetingsplek voor de buurt.”

Een echt stiltegebied lijkt het park niet te worden. De stad is momenteel op zoek naar een uitbater voor het vroegere buurthuis dat straks weer dienstdoet als zomerbar. Ook de Boelaer Buurt vzw is kandidaat is om de concessie binnen te rijven. De nieuwe uitbater zou voor de zomervakantie bekend moeten zijn.

Juiste evenwicht

Het parkbeheer is een bevoegdheid van schepen Caroline Bastiaens (CD&V). Hoe kijkt zij tegen de kwestie aan? Het lijkt erop dat de tegenstanders van de evenementen aan het kortse eind zullen trekken. “Het beheerplan zit in de laatste fase. Een park moet niet alleen een plek van rust of een natuurreservaat worden. Dat geldt voor alle parken in de stad. Je moet dat park nog voor andere dingen kunnen gebruiken. Daarbij moeten we denken aan de toekomstige generaties. Het park is er niet alleen voor de omwonenden. Ook andere mensen uit de stad moeten van het groen kunnen genieten. Hoe kunnen we daar het best mee omgaan? Iets als Circus Boelaere moet niet uit het Boelaerpark weg. Maar het is ook niet de bedoeling dat er het hele jaar evenementen zullen plaatsvinden. Net als het district Borgerhout zoeken wij nu naar het juiste evenwicht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER