Direct naar artikelinhoud
Kunst

Dit cadeau van Jeff Koons aan Parijs is vooral een cadeau aan zichzelf

Het idee achter Bouquet of Tulips: het kunstwerk moet zo'n 12 meter hoog worden en zal liefst 30 ton wegen.Beeld Jeff Koons, via Noirmontartproduction

Eerst kreeg men de 3,5 miljoen euro om het kunstwerk te laten maken en installeren maar moeilijk bij elkaar. En nu blijkt de ondergrond niet stevig genoeg. Het ziet er niet naar uit dat Bouquet of Tulips, de monumentale sculptuur die Jeff Koons aan Parijs beloofde, er snel zal staan.

In november werd met veel tamtam bekend gemaakt dat de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons een kunstwerk aan de Franse hoofdstad zou doneren ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreuraanslag in 2015. Het werk, Bouquet of Tulips, zou in de lijn liggen van de gigantische ballonachtige sculpturen die Koons wereldbekend maakten en een prominente plaats krijgen in Parijs.

Maar zeven maanden later meldt The New York Times dat het project met hopeloze vertraging kampt. Eerst moest Fonds Pour Paris, de aangezochte private stichting,  3,5 miljoen euro bij elkaar zien te krijgen om het kunstwerk te maken en installeren. Blijkbaar schonk Koons enkel een concept, geen afgewerkt sculptuur. En nu blijkt de ondergrond van het uitverkoren plein, vlakbij Palais de Tokyo en met zicht op de Eiffeltoren, niet stevig genoeg om het monumentale werk te dragen. Bouquet of Tulips moet immers zo'n 12 meter hoog worden en zal liefst 30 ton wegen.

'We beseffen intussen dat 'Bouquet of Tulips' geen cadeau is. Frankrijk moet zelf betalen voor de installatie'
De Franse kunstcriticus Isabel Pasquier

Zakenman

Volgens The New York Times werd de schenking geregeld door de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Frankrijk, Jane D. Hartley, en de Parijse burgemeester Anne Hidalgo. Dit in een poging om de banden tussen Frankrijk en de VS te bestendigen en het toerisme in Parijs na de terreuraanslagen een boost te geven. Maar niet alleen zorgt de uitwerking voor meer problemen dan gedacht, nu blijkt ook dat lang niet iedereen de komst van het werk toejuicht. 

"Dit tulpenboeket mag dan als een geschenk verpakt worden, we beseffen dat het geen cadeau is vermits Frankrijk moet betalen om het te laten installeren", zei kunstcriticus Isabel Pasquier aan radiostation France Inter. "Of je Jeff Koons zijn werk nu apprecieert of niet: hij blijft een zakenman die hiermee vooral zichzelf een cadeau geeft."

Het sculptuur wordt in Duitsland gemaakt. Het geld vond Fonds Pour Paris uiteindelijk bij Franse en Amerikaanse bedrijven en investeerders. Welke wil de stichting (nog) niet kwijt. 

Of het werk alsnog op het geplande plein komt te staan is momenteel onduidelijk. Mogelijk moet er een nieuwe locatie worden gezocht. Hoe dan ook ontbreekt het op dit moment nog aan de nodige vergunningen. Fonds Pour Paris laat optekenen dat ze schatten dat Bouquet of Tulips in 2018 in Parijs te zien zal zijn. "Al zijn we voorzichtig wat de timing betreft."