© Wim Hendrix

Militairen reageren na mislukte aanslag: “We staan hier nu zeker nog tot na de verkiezingen van 2019”

De vele kritiek op de militairen in het straatbeeld smolt gisteren als sneeuw voor de nadrukkelijk aanwezige zon. Zelf beseffen de militairen zeer goed dat nu geen enkele politicus hen nog dit wachtlopen wil afnemen.

Paul Verbraeken

De kritiek op de inzet van militairen werd destijds – tot blijvende woede van onder meer de neutrale legervakbond ACMP – aangezwengeld door vicepremier Kris Peeters (CD&V). Die reageerde woensdag behoedzaam: “Wij hebben beslist voor militaire aanwezigheid op straat bij dreigingsniveau 3. Ik ga ervan uit dat we ooit een dreigingsniveau lager gaan en die militairen niet meer nodig hebben op straat. Maar in de huidige omstandigheden waren ze op de plaats waar ze moesten zijn, ze hebben adequaat gereageerd.”

Hoge politiebronnen zijn alvast vol lof over het optreden van de Ardense Jagers in Brussel-Centraal: “Een aanslag als deze hadden we verwacht. Het kalifaat is geen droom meer en dus roept IS uitdrukkelijk op de terreur te exporteren naar het Westen. Om met eenvoudige middelen eenvoudige mensen te treffen. Het is tegen deze dreiging dat ook het leger wordt ingezet. Hun inzet is niet alleen bijzonder succesvol gebleken maar blijft ook nodig. Ik zie dit nu zeker niet opgeheven worden. Uit-ge-slo-ten! Ik begrijp dat er soms gemord wordt. Over sommige opdrachten kan je discussiëren. Maar Defensie heet toch ook ‘Landsverdediging’, met niet alleen opdrachten in het buitenland.”

© BELGA

Opdracht beu?

“Voor mij is het een absolute zekerheid dat de militairen tot minstens na de verkiezingen van 2019 op straat zullen blijven”, reageert een hoge militair. “Het zou politieke zelfmoord zijn om nu te pleiten voor een lager alarmniveau en de militairen terug te trekken. Met het risico dat er morgen opnieuw iets gebeurt. Geen enkele politicus gaat daarvoor zijn kop wagen.”

“Een belangrijk segment van de militairen heeft het zeker moeilijk met deze ononderbroken bewakingsopdrachten. Die wegen steeds zwaarder op sociaal en familiaal vlak. Op buitenlandse opdrachten kan je je mentaal voorbereiden en nadien is er vrijaf. Nu niet. Wegens het verloningssysteem moeten zij 24 uur op 24 beschikbaar zijn in de kazerne, ook al wonen ze 300 meter verder. En de politie gaat wél naar huis. En na dat wachtlopen moet ook nog getraind worden. Anderzijds heeft men hiermee wel een direct inzetbare reserve. De enige oplossing is de pool verruimen: dus ook mensen van de marine, de luchtmacht... inzetten. Maar intussen gaat de gevechtswaarde van ons leger wel steil omlaag”, aldus een anonieme bron bij het leger.

© Bert Hulselmans

Abnormale situatie

ACMP-topman Yves Huwart, de enige die met naam en toenaam officieel kan spreken, is scherp: “Ik hoorde een jongerenvoorzitter zeggen dat wat in Brussel-Centraal gebeurde, eigenlijk door de politie moest gebeuren. Sommigen schijnen maar niet te begrijpen dat de situatie waarin we vandaag leven, niet de normale situatie is. Abnormale situaties rechtvaardigen een aparte inzet. Bijvoorbeeld met de steun van het leger. Of willen diezelfden het leger alleen ingezet zien bij overstromingen of om aardappelen te rooien? Het klopt dat deze opdracht allicht nog lang zal duren. Maar dan wel met een steeds kleiner leger met te weinig mensen, met een minimale rekrutering en met niet-aangepaste middelen. We zitten aan onze limieten. Dat is de realiteit. Het is aan de politici om de focus te verleggen.”