Rechters zonder toga en advocaten in short: ook in de rechtbank is het zweten geblazen

© kvo

© kvo

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Ongeziene temperaturen deze week, ook in de rechtbank. Voor het eerst in meer dan 30 jaar zetelen de Kortrijkse rechters zonder toga én trekt een advocaat in short naar de rechtbank. “Anders kan ik me niet concentreren.”

Karen Verhulst

Al 34 jaar is rechter Guido Casier actief als voorzitter in de rechtbank. Maar wat hij gisteren samen met zijn collega's heeft gedaan, was een unicum, ook voor hem. Voor het eerst in al die jaren zetelden de rechters van de Kortrijkse correctionele rechtbank zonder toga. “Een uitzonderingsmaatregel, maar wel één die zeer welkom is bij deze temperaturen”, zegt rechter Casier.

In short naar rechtbank

In de rechtszalen doen drie grote vensters en rolgordijntjes al het mogelijke om de warmte buiten te houden. “Maar toch loopt de temperatuur in de rechtszaal op tot 27 graden. Van zodra de ramen dicht gaan ,wordt het hier alleen maar warmer.” Dus zat voorzitter Casier gisteren in een hemd met korte mouwen de zitting voor. De rechters kregen voor de vestimentaire uitzondering toestemming van de rechtbankvoorzitter. “De voorwaarde was dat we onze toga zichtbaar bij ons hielden. Daarom hebben de procureur, de griffier, die ook hun toga's uit deden, en ik onze toga's over de stoelleuning gehangen.” `

Niet alleen de rechters moeten officieel een toga dragen, ook de advocaten zijn ertoe verplicht. Onder de lange toga kan het wel eens heel warm worden, maar dat lossen sommigen op hun eigen manier op. Zoals advocaat Dimitri Vantomme (42) die gisteren voor het eerst in zijn 20-jarige carrière in een short naar de rechtbank trok. Zijn blote benen blonken onder zijn toga, wat een opvallend beeld gaf. “Maar anders kan ik me niet concentreren”, zegt Vantomme. “Je staat bij zo'n temperaturen vaak meer te puffen en te blazen dan je je op je werk concentreert. Dat kan ook niet de bedoeling zijn.” Dus trok hij in short naar de rechtbank. “De voorbije dagen droeg ik nog een lange broek op de rechtbank, maar ik was het beu. Vanochtend dacht ik foert, het is te warm, ik doe een short aan.” Vantomme geeft toe dat het vreemd voelt om ‘blootbeens’ in de rechtbank rond te lopen. “Het voelt ‘aardig’. Maar je ziet zoveel vrouwelijke collega's blootbeens rondlopen, waarom zouden wij dat niet mogen?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen