Kustburgemeesters bekijken hoe ze stranden terreurbestendig kunnen maken

© jve

De kustburgemeesters hebben aan het OCAD een extra veiligheidsanalyse gevraagd voor de Belgische kust. De vraag kwam er na de mislukte aanslag in Brussel-Centraal. “Militairen komen er niet, maar andere extra maatregelen zijn altijd mogelijk.”

Junior Verbeeke

Militairen moet je niet onmiddellijk op de dijk verwachten, maar de kustburgmeesters vragen wel aan het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) om een analyse te maken. Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD) van Koksijde deed het voorstel op het kustburgemeestersoverleg naar aanleiding van de mislukte aanslag in het station van Brussel-Centraal.

Het is de bedoeling om te onderzoeken of er extra maatregelen nodig zijn om de veiligheid te garanderen tijdens de drukke zomerdagen. Dat kan gaan over plaatsen waar dagelijks veel mensen samenkomen, zoals het strand, of tijdens grote evenementen in alle badsteden. Als het OCAD zijn analyse klaar heeft, zullen de korpschefs van de verschillende badsteden samenzitten en bekijken wat er kan gebeuren.

Geen paniek

“Denk vooral aan extra maatregelen zoals blokkades naar de Zeedijk”, zegt Vanden Bussche. “Het gaat om een extra veiligheidsanalyse zonder paniek te willen veroorzaken. De analyse gebeurt ook over de hele kust, zodat er tussen de verschillende gemeenten geen opbod komt.”

Het OCAD ging intussen al akkoord. “Alle korpschefs zitten daarna samen en beslissen of de huidige maatregelen uitgebreid worden. Voor alle duidelijkheid: elke kustgemeente is al voorbereid. Maar na de aanslag van maandag willen we de gespecialiseerden uit Brussel toch nog eens extra consulteren.”

Alle aanwezige kustburgemeesters stemden unaniem voor. Ook Blankenberge, waar burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD) voorstelde om alle kuststeden te koppelen aan BE-Alert, een systeem dat via mail, sms, telefoon of sociale media waarschuwt bij een noodsituatie in de buurt. “Het systeem staat nog niet helemaal op punt, maar kan heel handig zijn in verschillende situaties. Als er zich een probleem voordoet, is iedereen meteen op de hoogte.”

Uitzondering op de regel is Oostende. Burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) was niet aanwezig op het overleg en ziet zo'n extra risicoanalyse niet meteen als prioriteit.

“Ik ben niet geraadpleegd, maar Oostende analyseert de situatie elke dag’, zegt hij. “Extra veiligheidsanalyses veroorzaken enkel maar paniek. Ik ben dus geen grote voorstander.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen