Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Trumps 'neen' voor het Klimaatakkoord is een gouden kans voor België om opnieuw een voortrekkersrol te spelen

Bogdan Vanden Berghe (11.11.11)Beeld dm

Bogdan Vanden Berghe is directeur van 11.11.11.

Vandaag bespreken de EU-leiders zonder twijfel het ‘nee aan Parijs’ van Donald Trump. Premier Michel en de rest van de regering reageerden snel en scherp op de beslissing van de VS. Europa deed dat bij monde van Merkel en Macron. De uitstap van de VS, zo klonk het, betekent een klap voor het Parijs-akkoord. Maar daar gaan we ons niet door laten afleiden.

De nee van Trump doet aan een andere weigering denken. In januari besliste de kersverse Amerikaanse president om alle financiering voor projecten in ontwikkelingslanden die met het recht op abortus te maken hebben stop te zetten. Ook hier reageerden Belgische en Europese ministers verontwaardigd.

Danny Jacobs.Beeld rv

"Als hij het niet meer doet, doen wij het", klonk het. 

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo fungeerde samen met zijn Nederlandse (ex-)collega Lilianne Ploumen als boegbeeld van een grote geldophalingscampagne met de sprekende naam ‘She Decides’. Met succes, de conferentie haalde 180 miljoen euro op. Waardoor er toch nog geld vloeide naar het ondersteunen van seksuele voorlichting, anticonceptie, kraamhulp en veilige abortus in ontwikkelingslanden. Het fonds is ook een statement. 

Het maakt Trump duidelijk dat we meer doen dan lippendienst bewijzen aan vrouwenrechten.

'In januari besliste Trump om alle financiering voor projecten in ontwikkelingslanden die met het recht op abortus te maken hebben stop te zetten. Belgische en Europese ministers reageerden verontwaardigd'

Met de uitstap uit het Akkoord van Parijs bespaart de VS opnieuw op de rug van de allerarmsten. Concreet zal zeker 2 miljard dollar, beloofd door president Obama aan het Groen Klimaatfonds, niet betaald worden. Dat fonds helpt ontwikkelingslanden met hun klimaatuitdagingen. Zonder deze belofte zouden de ontwikkelingslanden zich niet tot de klimaatdoelstellingen verbonden hebben, ze zouden het simpelweg niet kunnen betalen. 

Het is ook noodzakelijk voor de aanpassing van deze landen aan een warmere wereld. Zonder extra geld om zich hier op voor te bereiden, zullen de gevolgen dramatisch zijn.

Er is echter één belangrijk verschil met de verontwaardiging bij de ‘abortus-beslissing’: er is geen boter bij de vis. We kunnen ons vergissen, maar nergens hoorden we al welk land de klimaatdoelstellingen gaat aanscherpen. Vooral als het gaat over de afspraken die gemaakt zijn met ontwikkelingslanden, blijft het oorverdovend stil. In Parijs was het nochtans een cruciaal onderdeel van het klimaatakkoord: rijke landen nemen hun historische verantwoordelijkheid op tegenover de arme.

Het contrast tussen de reactie op de "abortusbeslissing" en de “klimaatbeslissing” is opvallend. Toegegeven, het gaat om andere, grotere bedragen, maar ook over een grotere uitdaging. 

Terwijl minister De Croo één vijfde van zijn budget aan humanitaire hulp geeft, zijn de middelen die klimaatrampen kunnen voorkomen beperkt. Vandaag belooft België de ontwikkelingslanden 50 miljoen euro per jaar om hun klimaatproblematiek aan te pakken. 50 miljoen euro op 100 miljard dollar die beloofd werden: dat is weinig. Buurlanden als Duitsland en Frankrijk mikken op miljarden, ook het vergelijkbare Nederland doet bijna een tienvoud. Bovendien komt het geld uit de bestaande budgetten ontwikkelingssamenwerking terwijl het er bovenop moet komen.

Natuurlijk, het gat dat de VS achterlaten is groter dan wat België kan opvullen. We moeten bij de VS blijven aandringen dat ze een eerlijke bijdrage leveren en intussen onze steun opkrikken tot op het niveau van de buurlanden. Wanneer de EU leidersbespreken  onder meer het Akkoord van Parijs bespreken mag daar klimaatfinanciering  niet op de agenda ontbreken. Een enorme kans voor ons land om ook op deze Trump-beslissing adequaat te reageren en de voortrekkersrol voor abortus voor het klimaat te herhalen. ‘To make the future great again’, in de woorden van premier Michel. Misschien kan hij eens een klimaatfonds voorstellen.

'Ons land heeft nu de kans om ook op deze Trump-beslissing adequaat te reageren en de voortrekkersrol voor abortus voor het klimaat te herhalen'

Ondertekenaars:

Bogdan Vanden Berghe – Directeur, 11.11.11

Stefaan Declercq – Algemeen Secretaris, Oxfam-solidariteit

Vincent De Brouwer – Algemeen Directeur, Greenpeace-België

Lieve Herijgers – Directeur, Broederlijk Delen

Antoine Lebrun – CEO, WWF-België

Danny Jacobs – Algemeen Directeur, Bond Beter Leefmilieu

Pieter Vandecasteele – Coördinator, Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede en Ecokerk

Vincent Volckaert – Algemeen Directeur, Protos