Hindoes boos en dus passen Vlaamse brouwers hun bieretiket aan

© if

© if

© mgb

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Stekense brouwerij The Musketeers kwam tot een akkoord met de Hindoegemeenschap over het etiket van hun Jack's Precious IPA. Er was discussie over de afbeelding van de god Ganesha op het etiket. Vanaf nu is het bier op fles verkrijgbaar.

Mattias Goossens

In september 2016 kwam de brouwerij in opspraak toen de Hindoegemeenschap haar ongenoegen uitte over de afbeelding van de op een olifant gebaseerde god Ganesha op het etiket van het nieuwe speciaalbier Jack's Precious IPA. “Het bier was al sinds maart in omloop, dus we vielen echt uit de lucht toen de klachten binnenkwamen. De afbeelding op het etiket lag blijkbaar gevoelig, temeer omdat Hindoes geen bier drinken en ze geen worsten eten, terwijl die als verwijzing naar de legende van Jack de Gentse olifant wel staat afgebeeld op het etiket”, verklaart brouwerij-oprichter Stefaan Soetemans van The Musketeers.

“Die discussie is toen de wereld rondgegaan en we kwamen in het nieuws van Groot-Brittannië tot Rusland en India. In maart zijn we eindelijk tot een akkoord gekomen en hebben we enkele wijzigingen aangebracht aan het originele logo. De kroon en de gekruiste benen werden geschrapt, de vier armen werden twee poten en ook de slagtanden werden wat langer. Nu er een akkoord is, kunnen we beginnen met de grootschalige productie van het bier op fles, want voorheen was het alleen in vaten te verkrijgen in speciaalzaken. Het is nu een ideaal moment voor de lancering, want dankzij het relatief lage alcoholpercentage van 5,9% en de bittere hopsmaak is het een ideale dorstlesser.”

Nieuwbouw

Naast Jack's Precious IPA is de brouwerij vooral bekend van de Troubadour-bieren. De kantoren en de opslagruimten van de brouwerij bevinden zich momenteel in Stekene, maar het bier zelf wordt voorlopig nog gebrouwen in Lochristi. Vanaf de zomer van 2018 verhuist de brouwerij echter naar de site van steenbakkerij De Herleving in de Reepstraat in Sint-Gillis-Waas.

“De ruïne die al bijna veertig jaar leegstaat, blijft grotendeels bewaard en wordt mee opgenomen in de nieuwbouw. Naast een brouwerij komt er ook een ontmoetingsplaats en een degustatieruimte waar we een derde lijn bieren gaan laten proeven die je exclusief bij ons kunt krijgen”, verklapt Soetemans al.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen