En toen kwam het wegdek omhoog. Hoe komt dat? Wat moet u doen bij schade? Hoe uitzonderlijk is het?

Het wegdek dat plots barst en over de volledige breedte van de snelweg omhoog komt: het gebeurde woensdag op de E314 in Aarschot. Maar hoe kan zoiets gebeuren? Hoe uitzonderlijk is het? En wat moet je doen als je schade oploopt door zo’n barst?

mtm

“De hitte is de grote schuldige”, zegt Anton De Coster van het Agentschap Wegen en Verkeer. “De E314 is daar (richting Lummen, ter hoogte van Aarschot, nvdr.) al 40 jaar oud. Daar ligt nog een verouderd betonnen wegdek en die zijn gevoelig voor de hitte. Wat gebeurt er? Beton zet uit bij hitte. Als die hitte dagenlang aanhoudt - zoals nu het geval is - komt dat beton steeds onder meer spanning te staan. Ter hoogte van een voeg kan het dan gebeuren dat twee stukken zo hard op elkaar gaan duwen dat het wegdek op een bepaald moment omhoog geduwd wordt.”

Bij asfalt stelt dat probleem zich niet. Daarom dat bij de aanleg en/of vernieuwing van snelwegen altijd gekozen wordt voor asfalt. “Maar op dit moment zijn er nog altijd plaatsen met een betonnen wegdek. Op de E40 tussen Leuven en Brussel is dat bijvoorbeeld ook het geval. Daar starten we binnen twee weken met een volledige vernieuwing: daar wordt het beton volledig weggehaald.”

Waarom duurt de herstelling zo lang?

De E314 richting Lummen zal pas na het weekend opnieuw volledig vrijgegeven kunnen worden. “Op dit moment kan het verkeer over een rijstrook, de pechhaven werd vrijgegeven na een tijdelijke herstelling. De definitieve herstelling duurt wat langer omdat beton nu eenmaal een langere droogtijd heeft. We doen er alles aan om alle rijstroken vrij te geven. Normaal gezien zal dat in de loop van maandag gebeuren.”

Hoe vaak gebeurt het?

“Barsten en scheuren in het wegdek zijn niet zo uitzonderlijk”, aldus De Coster. “Het is de voorbije dagen wel vaker gebeurd. Niet zo erg als op de E314, maar toch.”

Wat moet je doen bij schade?

Stel: je rijdt net over een stuk snelweg dat plots omhoog komt en je loopt schade op aan je wagen. Wat moet je dan doen? “Dan neem je best meteen contact op met je verzekeringsmaatschappij en de politie, zodat er een proces-verbaal opgesteld. Jouw verzekeringsmaatschappij zal dan contact opnemen met de onze en in principe wordt alle schade dan vergoed.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen