Direct naar artikelinhoud
Brexit

"Imagine there's no Brexit": Tusk verwoordt Europese hoop met dank aan John Lennon

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.Beeld REUTERS

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk sluit niet uit dat de brexit teruggedraaid wordt en dat het Verenigd Koninkrijk dus gewoon in de Europese Unie blijft. Dat is tenminste waar hij op hoopt. Dat liet Tusk vandaag verstaan voor aanvang van de Europese top.

"Sommige Britse vrienden vragen mij of de brexit teruggedraaid kan worden en het Verenigd Koninkrijk in de EU zal blijven", zei Tusk. "De Europese Unie is gebouwd op dromen die onhaalbaar leken. Dus: wie weet?" Vervolgens citeerde de Pool uit 'Imagine' van John Lennon: "You may say I'm a dreamer. But I'm not the only one".

Maandag gingen de brexitonderhandelingen officieel van start. Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier en Brits brexitminister David Davis kwamen een onderhandelingskalender overeen en spraken af welke procedure ze gaan volgen. Ze hopen tegen november 2018 een akkoord te bereiken dat een chaotische brexit moet vermijden. Normaal gezien trekken de Britten op 29 maart 2019 de deur van de EU achter zich dicht.

Tusk is niet de enige die luidop speculeert op een doorstart van het Britse EU-lidmaatschap. Ook de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, Europees parlementslid Guy Verhofstadt en de Franse president Emmanuel Macron zeiden al dat de Britten welkom blijven.

Britse voorstellen

Op de Europese top, die vandaag om 15 uur van start gaat, zal de Britse premier Theresa May haar collega's zeggen hoe de parlementsverkiezingen van 8 juni volgens haar het brexitproces beïnvloed hebben. Mogelijk geeft ze ook aan hoe de Britten na de brexit de rechten van de Europese burgers op Brits grondgebied (en vice versa) willen beschermen. 

De Europese onderhandelaars hebben hun voorstellen al op tafel gelegd, May zou die van haar maandag uit de doeken doen maar vanavond al een tipje van de sluier oplichten.

Optimisme

Tijdens zijn persverklaring zei Tusk ook hoe de Europese top volgens hem in een gewijzigde context plaatsvindt. Europa evolueert opnieuw in de goede richting, vindt hij. "We moeten zeer voorzichtig zijn met ons optimisme, maar we hebben goede redenen om erover te praten. De economie groeit in elke lidstaat, de werkloosheid daalt, er is een financieel akkoord met Griekenland, peilingen wijzen op een stijgend pro-Europees sentiment en bij verschillende stembusgangen verloren de anti-Europese partijen en wonnen de politieke leiders die 100 procent voor de EU zijn. Van Bulgarije en Oostenrijk tot Nederland en - natuurlijk - Frankrijk."

Bovendien toonden zijn contacten met buitenlandse leiders volgens Tusk aan dat "Europa hun belangrijkste partner blijft".

"Maar we mogen niet zelfvoldaan of naïef zijn. We moeten de mensen bewijzen dat we de controle kunnen heroveren over gebeurtenissen die overweldigen en ons soms zelfs schrik aanjagen." Daarom zullen de staatshoofden en regeringsleiders het vandaag en morgen onder meer hebben over hun aanpak van terrorisme, illegale migratie en ongecontroleerde globalisering, aldus nog Tusk.