Direct naar artikelinhoud
KASTEELMOORD

"Stijn Saelens was psychotisch en vormde gevaar voor zijn kinderen"

"Stijn Saelens was psychotisch en vormde gevaar voor zijn kinderen"

Op het proces van de kasteelmoord is de getuigenis van psycholoog Johan Maertens hervat. De verdediging van André Gyselbrecht bestookte de getuige met heel wat vragen over de maanden voor de feiten. Volgens de psycholoog vormde Stijn Saelens een gevaar voor zijn kinderen. Het slachtoffer beweerde ook met een masterplan alle wereldproblemen te kunnen oplossen. "Dat was een typisch voorbeeld van een psychotische waan", aldus Johan Maertens.

André Gyselbrecht vroeg de psycholoog meermaals om raad en hulp. "Ik had het gevoel dat André Gyselbrecht ontredderd was, ook omdat hij bij de familie Saelens geen gehoor kreeg." Toch duurde het een hele tijd vooraleer de beklaagde een klacht indiende tegen zijn schoonzoon. "Hij was bezorgd en wilde eerder al een klacht indienen, maar hij had respect voor het standpunt van zijn dochter."

Meester Filip D'Hont wilde weten of die bezorgdheid terecht was. "Ik vond die feiten alleszins zeer ernstig, maar de kinderen waren wel al in behandeling. Zonder adequate controle op Stijn Saelens bleef het gevaar wel bestaan." Uiteindelijk ondernam Maertens zelf actie door een verslag op te stellen. Dat verslag werd ook gebruikt bij het indienen van de incestklacht. Meester Johan Platteau wierp op dat politie of justitie de psycholoog dus hadden kunnen bellen. "Ik heb nooit enige vraag gekregen, ik heb van Elisabeth enkel vernomen dat het stuk neergelegd is."

Kinderen niet veilig

Ook de opvattingen van Stijn Saelens over de opvoeding van zijn kinderen, maakten Elisabeth Gyselbrecht ongerust. "Ik herinner me zeer goed dat ze vond dat haar kinderen onder de hoede van Stijn niet veilig waren. De kinderen moesten kruipen op ladders van metershoge stellingen. Of hij liet ze in de vijver spelen, terwijl hij zelf binnen was. Ze voelde zich niet op haar gemak als ze niet thuis was." Saelens bleef echter heel overtuigd van zijn ideeën en normen. "Maar die normen waren maatschappelijk zeer afwijkend, ik heb toen voorgesteld om binnen het gezin te werken volgens de normen van Elisabeth. Het was de bedoeling van de therapie dat ze sterker en autonomer zou worden."

Incest

Volgens de psycholoog besefte de rest van de familie pas na de incest de ernst van de situatie wat betreft de geestelijke toestand van Saelens. Een gesprek met André Gyselbrecht moest voor toenadering zorgen. "Dat is bijzonder moeilijk en zeer agressief geworden. Stijn deed zeer grove uitlatingen ten aanzien van André, zijn kinderen en kleinkinderen. Ik was er zelf van onder de indruk. Ik heb het stopgezet omdat het echt te ver ging."

De voorzitter merkte op dat Saelens wel degelijk zijn best deed om rekening te houden met de gevoelens van zijn omgeving. "Veel mensen die de problematiek niet kunnen inschatten, zullen zo denken. Maar uiteindelijk haalt hij wel zijn slag thuis en gaat ze mee naar Australië. Persoonlijk vond ik dat een riskante zaak. Ze stond nog niet stevig genoeg en zou zich terug door hem kunnen laten overtuigen," zei hij over Elisabeth Gyselbrecht.

Psychotische waan

Over de inhoud van het masterplan van Saelens kon de psycholoog kort zijn. "Hij meende dat zeker, dat was zijn waarheid. Dat was een typisch voorbeeld van een psychotische waan. Hij probeerde iedereen van dat plan te overtuigen." Volgens Maertens ging Elisabeth Gyselbrecht tot op zekere hoogte mee in die waanbeelden. "Dat was door die sterke liefde. Daarom neem je ze nog niet serieus, maar je spreekt er toch over."

Behandeling André Gyselbrecht

Opvallend genoeg begon de psycholoog na de feiten ook André Gyselbrecht te behandelen. Maanden geleden bekende de dokter al dat hij wel degelijk de opdracht had gegeven om zijn schoonzoon uit de weg te ruimen. "Hij heeft ooit eens gezegd dat het misschien nooit was gebeurd, als hij mij eerder had leren kennen. Pas na zijn bekentenissen begreep ik de draagwijdte van die woorden." De late bekentenis heeft volgens de getuige te maken met de narcistische kant van André Gyselbrecht. "Hij was zeer beschaamd dat hij de mensen die hem geloofd en gesteund hadden eigenlijk bedrogen had."

Tenslotte peilde meester Johan Platteau bij de psycholoog naar de gevaarlijkheid van zijn cliënt. "Ik blijf bij mijn stelling dat die samenloop van omstandigheden zich vandaag niet meer herhalen. Als hij ooit nog in dergelijke situatie verzeild geraakt, zou hij mij of iemand anders wel in vertrouwen nemen."