Zeven stemrondes en de universiteit Gent heeft nog altijd geen rector. Hoe is het zover kunnen komen?

© BELGA

Ook na de zevende stemronde heeft de Gentse universiteit nog geen nieuwe rector. De enige kandidaat professor Rik Van de Walle haalde met zijn running mate Mieke Van Herreweghe 60,34 procent. De hoogste score ooit. Maar niet genoeg om rector te worden, want daarvoor heeft het duo de tweederdemeerderheid nodig. Na meer dan twee maanden heeft UGent nog geen nieuwe rector. Vijf vragen, vijf antwoorden.

pom

1. Waarom moet de rector van Gent twee derden van de stemmen halen?

“We dragen dat mee uit het verleden, toen de rector nog in een conclaaf van professoren werd verkozen”, zegt UGent-politicoloog Carl Devos. “Toen wilde men absoluut voorkomen dat de nieuwe rector maar de helft van de professoren achter zich had en de andere helft tegen. Uit dat conclaaf moest een rector komen die de steun had van een brede meerderheid.” Volgens Devos is deze verkiezing de eerste waarbij al het personeel en alle studenten mogen meestemmen. “Die openheid is heel goed maar vasthouden aan die eis van een tweederdemeerderheid is dat niet.” Toch zou Van de Walle ook volgens het oude systeem niet verkozen geraken, bij de laatste stemronde haalde hij bij de proffen 65% van de stemmen.

2. Is de huidige kandidaat misschien te zwak en geraakt hij daarom niet aan de tweederdemeerderheid?

Toch niet. Rik Van de Walle is sinds 2012 decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent en wordt door zijn collega’s hoog ingeschat. “Ook al omdat hij goede banden heeft met het zakenleven”, zegt Carl Devos. Maar ook Van de Walles programma sloeg aan. Hij wil meer openheid, meer deelname aan het publieke debat, meer wifi ook.

3. Zouden ze niet beter het verkiezingssysteem veranderen?

Daarover wordt luidop nagedacht aan de UGent. Maar alleen de raad van bestuur kan de reglementen veranderen. Die raad zou vervroegd samenkomen, eind juni. Politicoloog Carl Devos merkt op dat het hoogst ongebruikelijk is om tijdens de verkiezingen de regels te veranderen. “Maar ik vrees dat dit de enige optie is. Want zo lang de tweederde-regel van kracht blijft zo lang geraken we niet aan een rector. En die hebben we nodig, zeker voor het nakende jubileumjaar voor 200 Jaar UGent.”

4. Het zijn nu examens, zijn de studenten bezig met die verkiezingen?

“Het leeft zeker bij de studenten”, zegt Laura Massa van het studentenblad Schamper. “De laatste verkiezingsronde gisteren, hebben trouwens weer meer studenten hun computer opengeklapt om online te stemmen. In totaal brachten 10.391 mensen - studenten en universiteitspersoneel - hun stem uit. Het hoge aantal blanco stemmen was opvallend. Die komen vooral van studenten die de demarche van Rik Van de Walle niet pikken. Na de vijfde ronde kondigde hij aan dat zijn tegenstrevers zijn vicerectoren zouden worden. Sinds dat voorstel krijgt hij op Facebook ferme tegenwind.”

5. Waarom raakte Luc Sels een paar weken geleden wel makkelijk verkozen als nieuwe rector van Leuven?

Omdat in Leuven de lat veel lager ligt. Je moet er slechts de helft van de stemmen hebben om verkozen te raken. Daar was het met één verkiezingsronde op 9 mei geklaard: Luc Sels haalde het met 50,58 procent van de stemmen, tegen Rik Torfs (48,35 procent). Als de Gentse universiteit ook vrede zou nemen met een winnaar die de helft van de stemmen binnenhaalt, dan was Rik Van de Walle al van bij de eerste van 20 april de nieuwe rector.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen