We willen allemaal een airco in huis, maar is het die dure investering eigenlijk wel waard? Een expert geeft uitleg

© rr

Door de aanhoudende hitte is er een stormloop op aircotoestellen aan de gang. Dat blijkt na een rondvraag bij verschillende elektroketens. Maar is de aankoop van een (mobiele) airco in ons land wel een goede investering? “Weet dat die toestellen heel veel energie vreten”, waarschuwt expert Jo De Knibber.

Jeroen De Bodt

Nu de temperatuur in uw slaapkamer gemiddeld 25 graden of warmer is, wil u maar één ding: afkoeling. Dus is er de laatste dagen een stormloop op aan de gang op (mobiele) koeltoestellen. Bij elektrozaak Krëfel zien ze sinds enkele weken een gigantische toename in de verkoop van mobiele airco’s. “Een hoogst uitzonderlijke situatie”, zegt online marketing manager Donovan Mazzoni aan Nieuwsblad.be.

“We kunnen voorlopig de vraag nog bijhouden, maar de mensen moeten niet te lang meer wachten. De voorraden in Europa geraken stilaan op”, aldus Mazzoni. Bij aircoproducent Daikin krijgen we hetzelfde verhaal te horen. “We merken een stijging tegenover vorig jaar, al was het toen ook erg warm. Maar voorlopig kunnen we de vraag nog bijhouden”, klinkt het bij Roderick De Sire van Daikin.

Energieverslinder

Maar loont een investering in een (mobiele) airco in een gezinswoning of appartement wel de moeite, gezien het beperkt aantal hittedagen in ons land? Voor een mobiel toestel betaal je namelijk gemakkelijk gemiddeld 550 euro, voor een vaste toestel leg je al snel meer dan 2.000 euro neer.

“Voor wie van comfort houdt, is het natuurlijk een goede investering. Al is het alleen al om slapeloze nachten en de daarbij horende oververmoeidheid te vermijden. Oudere mensen, die gevoeliger zijn voor de hitte, lopen met een airco dan weer minder kans op gezondheidsproblemen”, vertelt Jo De Knibber, docent thermodynamica aan de HoGent.

“Maar weet dat die mobiele airco’s heel wat energie verslinden. Om je huis te koelen is minstens driemaal zoveel energie nodig dan als je je huis zou opwarmen. Bovendien hebben de goedkopere toestellen een laag rendement. Dan spreek ik vooral over de toestellen met een luchtslang die de warmte naar buiten leidt. Een deel van de warmte komt daarbij gewoon opnieuw naar binnen.”

© BELGAIMAGE

Alternatieven

Wie liever niet opkijkt tegen een torenhoge energiefactuur, kan beter investeren in zonnewering. “Die zal in eerste instantie proberen te vermijden dat de zon rechtstreeks naar binnen schijnt.”

Of je kan ook loofbomen rond je huis planten. “De blaadjes houden veel zonlicht tegen. En in de herfst zijn de bomen kaal, dan kan er lekker veel zonlicht naar binnen. Of nog eenvoudiger: doe gewoon je rolluiken naar beneden of sluit je gordijnen.”

Maar volgens De Knibber wordt er tegenwoordig ook geïnvesteerd in meer duurzame alternatieven, zodat de hitte automatisch uit je huis blijft. “Veel mensen kiezen voor een warmtepomp. Die zal in de zomer je huis afkoelen, maar zal in de winter voldoende warmte in je woning brengen. Bovendien moet er bij tegenwoordig bij een nieuwbouw ook rekening gehouden worden met strengere Europese regelgeving. Een huis wordt tegenwoordig niet alleen meer geïsoleerd om de warmte binnen te houden, maar ook om in de zomer de hitte buiten te houden”, aldus De Knibber.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen