Direct naar artikelinhoud
Strijd tegen IS

VS beloven Turkije: Koerden leveren onze wapens weer in zodra IS verslagen is

Een Koerdische YPG-strijder met munitie tijdens de belegering van de Syrische stad Raqqa.Beeld REUTERS

De Amerikaanse regering heeft Turkije beloofd dat de Koerdische rebellen in Syrië alle wapens die zij van de Verenigde Staten krijgen, weer moeten inleveren zodra de terreurgroep Islamitische Staat (IS) verslagen is. Met die toezegging hopen de VS tegemoet te komen aan de bezwaren die Ankara heeft tegen het bewapenen van de Koerdische strijders.

De Koerdische strijders maken deel uit van de door de Amerikanen gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) die steeds verder oprukken naar het centrum van Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat. De VS beschouwen de YPG-strijders als een onmisbare bondgenoot in de strijd tegen IS, maar Turkije ziet de YPG als een verlengstuk van de Koerdische PKK die al tientallen jaren een guerrillaoorlog voert in het zuidoosten van Turkije.

Troepen van de SDF zijn Raqqa al tot op de rand van de stad genaderd, met steun van Amerikaanse adviseurs en Amerikaanse wapens. Ondanks de bezwaren van Turkije leverden de VS de afgelopen tijd allerlei oorlogsmaterieel aan de SDF. De Turken zijn bang dat die wapens uiteindelijk zullen worden gebruikt tegen Turkije.

Brief

In een brief aan zijn Turkse collega Fikri Isik verzekerde de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis dat Turkije maandelijks een overzicht zal krijgen van alle wapens die de Koerden krijgen. Mattis probeerde de Turken verder gerust te stellen met de garantie dat Arabische strijders 80 procent zullen vormen van de rebelleneenheden die Raqqa moeten innemen. De Koerden zullen zich volgens Mattis snel terugtrekken, zodra het IS-bolwerk is gevallen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gewaarschuwd dat Turkije zal ingrijpen als Ankara het gevoel krijgt dat de YPG-eenheden een bedreiging vormen. Eerder deze week trokken Turkse troepen de grens met Syrië over in de richting van de stad Azaz, die in handen is van de SDF. Daarmee wil Turkije voorkomen dat Koerdische strijders in die regio zich kunnen aansluiten bij het gebied - meer naar het oosten - dat in handen is van de Koerden.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.Beeld AP

Lastige situatie

Voor de Amerikanen is het een lastige situatie, omdat ze bang zijn Navo-bondgenoot Turkije voor het hoofd te stoten. Tegelijkertijd zijn de VS erop gebrand zo snel mogelijk een einde te maken aan het kalifaat dat IS in Irak en Syrië heeft uitgeroepen. De afgelopen weken is de terreurgroep steeds verder in het nauw geraakt. In Irak dreigt IS onder de voet te worden gelopen in Mosul, terwijl nu ook Raqqa belegerd wordt.

En dan is IS mogelijk ook nog zijn hoogste leider kwijt. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde vorige week woensdag met een 'grote mate van zekerheid' dat Abu Bakr al-Baghdadi een week eerder is omgekomen bij een bombardement door Russische gevechtstoestellen. Maar vooralsnog is daar geen onafhankelijke bevestiging voor te krijgen.