Koning Filip maakt emotionele reis naar Zwitserland

Koning Filip is donderdag in Zwitserland aangekomen, om te ontdekken wat België kan leren van het onderwijs daar. Voor hem is het bovendien een reis van grote emotionele betekenis.

Van onze reporter Wim Dehandschutter in Bern

“De banden tussen onze beide landen zijn sterk en oud. Maar ook zeer persoonlijk”, speechte de koning donderdagavond op een diner met de Zwitserse presidente Doris Leuthard. “Zoals jullie weten, heeft mijn overgrootvader (koning Albert I, alpinist in zijn vrije tijd, nvdr.) bijna elke top hier beklommen. Hij was zeer bekend in jullie land. En mijn grootmoeder (koningin Astrid, nvdr.) is hier jammer genoeg om het leven gekomen in een auto-ongeval. Twee jaar geleden in Küssnacht zag ik hoe jullie mensen zorg droegen voor de plek waar ze is gestorven. Dat was zeer emotioneel. Bedankt daarvoor.”

Bovendien komen Filip, zijn echtgenote Mathilde en hun vier kinderen bijna elk jaar naar Zwitserland op wintersport, zei de koning nog. “Om te genieten van jullie skigebieden.” Het koninklijk gezin is vaste gast in Verbier, een mondain skigebied in het kanton Wallis. Daar wonen enkele rijke Belgische families, waar Filip en zijn familie traditioneel logeren tijdens de krokusvakantie.

© AFP

Delegatie

Koning Filip leidt op de tweedaagse reis in Bern en morgen ook Luzern en Baden een Belgische delegatie die het Zwitsers systeem van alternerend leren zal bestuderen. Daarbij studeren jongeren afwisselend op school en doen ze praktijkervaring op in een bedrijf.

Onder anderen Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en Europees commissaris voor Werk Marianne Thyssen zijn meegereisd.

© EPA

© EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen